Novosti

Svijet

Umjereno urušavanje

Novi tajvanski predsjednik prije sedam godina bio je pragmatični radnik za neovisnost, a u međuvremenu je svoj stav prema Kini ublažio. Peking je očekivano negodovao, Biden je rekao da neće priznati neovisnost Tajvana, ali američki izbori znače intenziviranje pljuvanja Kine

Large internacionala  jerko

Birači Lai Ching-tea iz DPP-a na predsjedničkim izborima. Svjetska zbivanja su važna tema, ali od odnosa s Kinom važnije su domaće teme (foto Alex Chan Tsz Yuk/SOPA Images/Sipa USA/PIXSELL)

Na predsjedničkim izborima održanim 13. siječnja na Tajvanu pobijedio je Lai Ching-te, što će vjerojatno rezultirati daljnjim urušavanjem odnosa odmetnutog otoka s Kinom, a lakomoguće i odnosa Pekinga i Washingtona. Kao i dosadašnja predsjednica Tsai Ing-Wen, koja je na čelu zemlje od 2016. godine, aktualni dopredsjednik dolazi iz vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP).

Ta stranka i inače stremi formalnoj nezavisnosti Tajvana, međutim, u prošlosti je Ching-te svojim istupima izazvao naročito bijesne reakcije Pekinga. Prilikom preuzimanja premijerske dužnosti 2017. tako se opisao kao "pragmatični radnik za neovisnost". Njegova su stajališta danas umjerenija, a tijekom predsjedničke kampanje izjavljivao je kako u odnosima s Kinom želi zadržati status quo.

Peking je na njegov izbor reagirao ponavljanjem poruke kako je "Tajvan unutarnje kinesko pitanje" gnjevno kritizirajući zapadne vođe koji su Ching-teu uputili čestitke. Ipak, više činjenica govori u prilog tome da neće biti neposredne geopolitičke krize ili radikalnih poteza što se tiče statusa ovog strateški ključnog otoka s približno 24 milijuna stanovnika i jednom od najbogatijih svjetskih ekonomija, koja proizvodi 90 posto svih najnaprednijih poluvodiča korištenih u čipovima. Ching-te jest pobijedio, ali je pridobio svega 40 posto glasova birača (odaziv je iznosio 72 posto).

U tamošnjem sustavu postoji samo jedan izborni krug, a pobjeda pripada kandidatu koji osvoji najveći broj glasova. Nadalje, zajedno s predsjedničkim održani su i parlamentarni izbori, na kojima je DPP izgubio dosadašnju većinu te će morati surađivati s Kuomintangom i Tajvanskom narodnom strankom koje se načelno zalažu za tjesnije veze s Pekingom. Konačno, neposredno nakon održanih izbora oglasio se i Joe Biden, poručivši kako Sjedinjene Države ne podržavaju neovisnost Tajvana.

Washington je trenutno izravno ili neizravno uključen u dva velika rata s globalnim posljedicama, onaj u Ukrajini i onaj na Bliskom istoku. Osim toga, vrlo velik dio energije američkog establišmenta odlazi na ovogodišnje predsjedničke izbore. Stoga je eskalacija odnosa s Kinom, koja bi lako mogla dovesti do vrlo opasne situacije posljednja stvar koja Bidenu treba. Osjetljivi balans u trokutu Peking-Taipei-Washington održao je mir posljednjih 40 godina, no njegovo očuvanje neće biti jednostavno.

Prošlog srpnja Ching-te je izrazio želju da budući tajvanski predsjednik posjeti Bijelu kuću i održi bilateralni sastanak s vođom SAD-a. Na posjet tadašnje predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi iz 2022. Tajvanu je Kina reagirala održavanjem agresivnih vojnih vježbi u neposrednoj blizini otoka, pa nije teško pretpostaviti kakva bi reakcija bila na Ching-teov posjet Washingtonu. Biden je nakon toga uložio dosta truda u kakvo-takvo popravljanje odnosa s Pekingom, što je rezultiralo novembarskim susretom sa Xi Jinpingom.

Trezveniji američki komentatori upozoravaju kako SAD usporedno s obrambenim osnaživanjem Tajvana mora ulagati ozbiljne napore da uvjeri Kinu kako neće ohrabrivati proglašavanje nezavisnosti otoka, niti s njim sklapati vojni savez. No američka predizborna kampanja sama po sebi će vjerojatno značiti intenziviranje pljuvanja Kine od svih kandidata.

Upravo je Donald Trump najviše zaokrenuo kinesko-američko odnose od suradnje ka konfrontaciji te se oni urušavaju još od njegovog izbora 2016. godine. A kako Ching-teov izbor izvjesno znači da neće biti oživljavanja kinesko-tajvanskih odnosa, to će pridonijeti daljnjem urušavanju i onih Pekinga i Washingtona.

Inače, svjetska javnost sklona je sva događanja na Tajvanu tumačiti isključivo kroz prizmu geopolitičkih odnosa, a tamošnju politiku svoditi na "za" i "protiv" nezavisnosti od Kine. Tako je i izbor Ching-tea u globalnim medijima protumačen kao poruka tamošnjih građana Pekingu. U stvarnosti se, naravno, uvelike radi o domaćim pitanjima kao što su ekonomija, kriminal i skandali vladajućih.

Procjene tako kažu da je rast BDP-a u 2023. iznosio svega 1,42 posto, što je najniža stopa još od 2009. godine. Uvjerljivost što se rješavanja tih problema tiče vjerojatno je više od geopolitike odlučila pobjednika predsjedničkih izbora, a želja birača da kazni DPP ujedno objašnjava relativno loš rezultat u utrci za parlament.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više