Novosti

Kronika

Umjetnost na 1300 °C

Internacionalni centar keramike Atelja Janja Gora kod Plaškog okupio umjetnike iz cijelog svijeta: Na manifestaciji kreativnosti i međunarodne suradnje vrhunski keramičari stvarali tehnikom paljenja keramike drvetom na visokim temperaturama

Manifestacija kreativnosti i međunarodne suradnje održana je u Internacionalnom centru keramike Ateljea Janja Gora kod Plaškog. Skupina umjetnika iz cijelog svijeta sudjelovala je tamo na devetom po redu paljenju Janjagame, peći za keramiku na drva, stvarajući umjetnosti procesom paljenja keramike drvetom na temperaturama preko 1300 Celzija.

- Ovaj susret samo je jedan u nizu naših događanja kojima pokazujemo i dokazujemo potrebu i želju za decentralizacijom umjetnosti i kulture. Na karti svijeta keramičara Hrvatsku se doživljava upravo preko imena Atelje Janja Gora, kroz vrhunsku umjetnost, domaćinsku atmosferu i susrete ljudi s različitih kontinenata. Ova činjenica dovoljna je pretpostavka za napredovanje, ne samo Ateljea, već cijelog plaškog kraja, ali i šire. Također, odlična je i prilika za razmjenu iskustava i znanja na globalnoj razini te dokaz da umjetnost ne poznaje granice - kaže Branko Šupica, osnivač i voditelj Ateljea Janja Gora.

Na manifestaciji su sudjelovali umjetnici iz Hrvatske (Danijela Pešut, Branko Šupica, Lidija Boševski, Martina Franjić, Bojan Mršić), Slovenije (Anja Slapničar, Živa Slavec, Denis Kuhar, Ivana Petan) i Austrije/USA (Erik Hugsby), a specijalni gost ovog paljenja bio je Liank Wu, svjetski majstor paljenja iz Taiwana, član tima koji je ušao u Guinissovu knjigu rekorda sa najvišom postignutom temperaturom u ovakvim pećima (1563 Celzija).

- Paljenje keramike u pećima na drva tehnika je koja se širom svijeta koristi od pamtivijeka. Tehnologija paljenja u pećima istočnjačkog dizajna (anagama) razlikuje se po tome što, za razliku od većine peći za lončariju (pa i rimskih peći), postiže visoke temperature od oko 1300 Celzija. Na ovako visokim temperaturama dolazi do promjena u samoj kemijskoj strukturi gline, a pepeo nastao paljenjem i taloženjem na predmetima ulazi u samu strukturu stapajući se s materijalom i tvoreći unikatne boje i glazure. Naporan rad loženja, podložnost svim elementima prirode, nesigurnost i potpuni nedostatak ideje o očekivanom rezultatu sam proces pretvaraju u svojevrstan ritualno-magijski obred - objašnjava Šupica i dodaje da se keramika proizvedena na ovaj način smatra vrhunskom umjetnošću, a na razvijenim tržištima poput Japana, Taiwana i nekih europskih zemalja postiže visoke cijene.

Ove godine ta posebna peć paljena je već dvaput, od 22. do 24. maja i od 19. do 21. juna. Na prvom paljenju specijalna gošća bila je mlada umjetnica iz Taiwana Yu Ting, koja je uz niz radionica koje je održala u Sloveniji i Hrvatskoj, sudjelovala i na ovom događaju u Janjoj Gori, gdje su gosti bili i keramičari i glazbenici iz Slovenije, Hrvatske, SAD-a i Francuske.

Kako Šupica navodi, oba paljenja su odrađena u prekrasnoj atmosferi zajedničkog paljenja, kuhanja, razgovora, razmjene informacija, opuštenosti i posvećenosti umjetničkom izražaju, kao odgovor na sve veću ksenofobiju društva.

- Atelje nastavlja uzlaznom putanjom u smjeru širenja međunarodne suradnje. Umjetnicima-prijateljima uputili smo poziv sa sudjelovanje u proširenju parka skulptura na terenu Ateljea. Također, radimo na kapacitetu za prihvat gostiju, s obzirom da je to sada jedina prepreka daljnjem napretku. Naravno, dinamika posla i napredovanja ovisi od financijskim mogućnostima koje nisu velike. Kao Atelje koji je izvan institucija i struktura, udaljen od centara moći i akademsko kulturne elite, teško dolazimo u fokus lokalne, regionalne i državne uprave, a time i njihove potpore našem radu. No vjerujemo da unatoč tome razvijamo vrijednosti koje nadilaze svaku uskogrudnost te mijenjaju pogled prema umjetnosti, kulturi i životu općenito svih onih koji dođe u doticaj s našim radom - zaključuje Branko Šupica.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više