Novosti

Politika

Дaлeкo oд стaндaрдa из 1990.

Стaлнo сe чинe нaпoри дa сe пoбoљшajу услoви живoтa зa свe стaнoвникe Плaшкoг, aли je тo joш дaлeкo oд стaндaрдa кaкaв je биo дo дeвeдeсeтe. Oвa oпћинa пoсeбнa je и пo тoмe штo су у кoaлициjи СДП и ХДЗ

Large pla%c5%a1ki zoka kristina %c5%a0tedul fabac

Proslava Dana Općine Plaški (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Uz prisustvo predsjednika Zorana Milanovića, karlovačku županicu Martinu Furdek Hajdin, ogulinskog gradonačelnika Dalibora Domitrovića (SDP) i brojnih gostiju, u Plaškom su u četvrtak 12. oktobra obilježeni Dan općine i 80. godišnjica Drugog zasjedanja ZAVNOH-a 1943.

- Ovo je sjednica podsjećanja na herojske dane borbe protiv zla nacizma i fašizma te na začetke državnosti Republike Hrvatske. Mi smo posebno ponosni što je sjednica održana baš u našem Plaškom i što su u toj herojskoj borbi sudjelovali svi narodi i narodnosti, napredni ljudi svih svjetonazora, intelektualci, radnici, seljaci, svećenici i svi ostali koji su na vrijeme uvidjeli kakvo je zlo nacizam i fašizam, a povijest potvrđuje kolike su tragedije uzrokovale te ideologije - kazao je načelnik Pero Damjanović (SDP).

Istaknuo je da su svi stanovnici općine upućeni jedni na druge, bez obzira na porijeklo, naciju i vjeru, jer dijele istu sudbinu, a praksa je pokazala da isključivost svima donosi samo štetu. Potom je naveo komparativne prednosti općine: nezagađenu prirodu, kvalitetnu drvnu masu, ekološku poljoprivredu i turizam u neposrednoj blizini Plitvica.

Prema mogućnostima Općina pomaže lokalnim poduzećima i obrtnicima, OPG-ovima i učenicima. Nezaposlenim ženama pomaže kroz program Zaželi. Nabavljena je oprema za razvrstavanje otpada, pomaže se i društvenim, kulturnim i sportskim organizacijama. Stalno se čine napori da se poboljšaju uslovi života za sve stanovnike ove općine, ali je to još daleko od onog standarda kakav je bio do 1990. Ova općina posebna je i po još jednoj stvari: tamo su, naime, u koaliciji SDP i HDZ.

Na spomenik pjesniku Vladimiru Nazoru, predsjedniku ZAVNOH-a, na spomenik antifašistima i palim borcima te na spomenik Franji Tuđmanu, položeni su vijenci i upaljene svijeće, a u pravoslavnoj i katoličkoj crkvi služena su prigodna bogosluženja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više