Novosti

Društvo

Uskoro bezemljaši?

Oni iz ruralnih krajeva nisu se toliko razvili da bi mogli ostvariti maksimalne bodove i bez obzira na to što žive na tom području, neće uspjeti sačuvati svoje dosadašnje površine koje su koristili u konkurenciji sa jačima - ističe Milan Uzelac, dožupan Ličko-senjske županije

Large intrigator  paulina

(foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Na dnevnom redu Hrvatskog sabora uskoro će se naći prijedlog dvadesetih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu čija je intencija da pri davanju poljoprivrednog zemljišta u zakup prednost imaju poljoprivrednici koji šire proizvodnju, doprinose državnom proračunu i zapošljavaju radnike. Osim što će praksa više biti naklonjena većim poljoprivrednicima nego manjim obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, novim izmjenama moglo bi doći do još većeg jaza između stočara i ratara, koji dobivaju manje bodova od stočara s neproporcionalnim odnosom broja grla stoke i poljoprivrednih površina. U novom sustavu bodovanja, gdje je moguće maksimalno skupiti 100 bodova, maksimalan broj bodova, njih 30, dobiva upravo stočar koji nema dovoljno poljoprivredne površine po postojećem broju grla stoke, kako propisuje pravilnik.

Poznavatelji poljoprivrednih prilika u praksi, pogotovo u ruralnim dijelovima po manjim i siromašnim općinama, ističu da osim što će novim izmjenama biti zakomplicirana procedura na relaciji od lokala do Ministarstva i DORH-a, dobro biti neće ni samim domicilnim poljoprivrednicima, većinom privremenim petogodišnjim zakupcima čiji ugovori uskoro ističu. Po dosadašnjoj praksi, ti domicilni poljoprivrednici su stalno obnavljali ugovore za poljoprivredne čestice koje obrađuju. No po isteku ugovora ta zemlja će se naći ponovno u bubnju s većim poljoprivrednim gospodarstvima koja ostvaruju veće prihode i zapošljavaju radnike.

- Naši poljoprivrednici još ne znaju što ih čeka. Natječaji će biti komplikovani i predugo će trajati. Od pravljenja provedbenih cjelina, preko odluka, natječaja i čekanja suglasnosti, proći će godinu i pol do dvije. Poljoprivrednici koji godinama obrađuju poljoprivredne površine kojima istječe zakup ostat će bez tih površina, bez poljoprivrednih poticaja. Oni iz ruralnih krajeva nisu se toliko razvili da bi mogli ostvariti maksimalne bodove i bez obzira na to što žive na tom području, neće uspjeti sačuvati svoje dosadašnje površine koje su koristili u konkurenciji sa jačima - ističe Milan Uzelac, dožupan Ličko-senjske županije iz redova srpske manjine i dugogodišnji stručnjak za poljoprivrednu politiku općine Udbina, jedne od vodećih po količini poljoprivrednih površina u zakupu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više