Novosti

Kronika

Uskrs u Zagrebu

Za nas ne postoje neprijatelji. Postoje oni koji nas smatraju svojom smetnjom i neprijateljima, ali takvo osećanje je odbijanje dara koji Gospod svima nama nudi, a to je sloboda, istaknuo je mitropolit Porfirije na uskršnjoj liturgiji

Pravoslavni vjernici u Zagrebu obilježili su Uskrs u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg. Liturgiju je pred velikim brojem vjernika služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije sa sveštenstvom eparhije.

- Hristos nas je oslobodio slobodom za zajednicu, zajedno sa njim koji jeste život, jeste logos, jeste smisao našeg postojanja. Oslobodio nas je slobodom iz koje izvire svaka druga sloboda, u kojoj nema straha i u kojoj možemo da kažemo da je ad pod našim nogama. Ta sloboda je temelj Hristove ljubavi prema nama - rekao je mitropolit u obraćanju vjernicima i dodao da se ‘sve može smjestiti u riječ koja se zove ljubav’.

- Ko je taj koji nas može sprečiti da volimo ikonu Božju, braću našu i sestre naše, a to su svi ljudi koji hode po zemlji? Zato je najveća tragedija da se mrzimo međusobno. A sama reč neprijatelj je suvišna reč u hrišćanskom rečniku. Za nas ne postoje neprijatelji. Postoje oni koji nas smatraju svojom smetnjom i neprijateljima, ali takvo osećanje je odbijanje dara koji Gospod svima nama nudi, a to je sloboda - rekao je i dodao da ‘kad se opredelimo da živimo protiv drugih, živimo protiv Boga, a živeći protiv Boga živimo protiv sebe’.

Poslanicu patrijarha Irineja pročitao je đakon Dragan Radić, a u njoj se navodi saosjećanje sa svim prognanim Srbima. ‘Posebno saosećamo sa onima na Kosovu i Metohiji, a usprkos stradanjima, naš narod uvek se obnavljao i dizao nastavljajući da hoda putem Hristovim’, navodi se u poslanici.

Među okupljenima na liturgiji su bili ministar pravosuđa Ante Šprlje, saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer te predstavnici gradskih vlasti.

Poseban doprinos liturgiji dale su članice Aktiva žena županijske organizacije SDSS-a koje su uoči Uskrsa upriličile akciju ukrašavanja jaja.

- Jaja smo ukrašavale četvrtak, a u petak smo ih raspodijelile u košare. Radile smo u svim tehnikama oslikavanja, a stekle smo i iskustvo za neke predstojeće radionice - rekla je za ‘Novosti’ predsjednica Aktiva Vera Milovanović Gedošević, ističući da je desetak žena uspjelo obojiti i ukrasiti 2.100 jaja.

Velik broj vjernika okupio se i na bogoslužjima u Veliki petak i u ponoć sa subote na nedjelju kad je održana i litija oko crkve.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više