Novosti

Društvo

Ускршњa твoрницa

Првoг дaнa су дjeцa из бeлoмaнaстирскoг Дjeчjeг вртићa Цврчaк училa бojaти ускршњe зeчeвe и писaницe, a другoг дaнa oдржaнa je рaдиoницa трaдициoнaлнoг фaрбaњa и укрaшaвaњa oднoснo oсликaвaњa ускршњих jaja, нa кojoj су сe oкупили прeдстaвници нeкoликo удругa и пojeдинци с пoдручja Бaрaњe

Large pisanice

Svetlana Žarković, Milan Dvornić, Aleksandra Dvornić i Marko Horvat

U belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine održane su 29. i 30. marta ove godine dvije radionice pod nazivom "Tvornica uskršnjih običaja". Prvog dana su djeca iz belomanastirskog Dječjeg vrtića Cvrčak učila bojati uskršnje zečeve i pisanice, a drugog dana održana je radionica tradicionalnog farbanja i ukrašavanja odnosno oslikavanja uskršnjih jaja, na kojoj su se okupili predstavnici nekoliko udruga i pojedinci s područja Baranje.

Oni su pokazivali kako su se nekad, na danas pomalo zaboravljene načine, farbala uskršnja jaja prirodnim materijalima: vinom, ljuskama od oraha i luka, ciklom, ljubičastim kupusom te ukrašavala travama, cvijećem i voskom.

Radionice su održane pod vodstvom agilnog i vrijednog "čuvara" baranjske tradicije i običaja Marka Horvata iz Duboševice i njegove udruge "Tako je to nekad bilo". Svoje znanje u toj vještini predstavile su članice "Matice umirovljenika Grada Beli Manastir", KUD-a "Seljačka sloga" iz Gajića, Folklornog ansambla ''Čuvari tradicije baranjskih Srba" iz Belog Manastira te učesnice serije radionica "Umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova".

U ime "Čuvara tradicije baranjskih Srba" predsjednica Svetlana Žarković te članovi Milan Dvornić i Aleksandra Dvornić pokazali su kako su se nekad farbala jaja u srpskih selima i prezentirali tradicionalno ukrašavanje crtanjem voskom i kičicom po jajima.

Drugu radionicu posjetili su i učenici 2.a razreda belomanastirske Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" u pratnji učiteljice Silvane Bošnjak, a obojani zečevi i pisanice te ofarbana i ukrašena šarana jaja biće izloženi u Etnološkom centru do Uskrsa.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više