Novosti

Društvo

Već petsto dana na dnu Jadrana

Iskazujući nezadovoljstvom istragom državnih tijela, hrvatski Greenpeace podsjetio je na skandaloznu činjenicu da je nakon 500 dana od potonuća plinska platforma Ivana D i dalje na dnu Jadranskog mora

Large greenpeace nevio smaji%c4%87  3

Protest ispred zgrade Ine u Zagrebu (foto Nevio Smajić/Greenpeace)

Aktivisti Greenpeacea u ponedjeljak ujutro su prosvjedovali ispred zgrade Ine u Zagrebu s ciljem da podsjete na skandaloznu činjenicu da je nakon 500 dana od potonuća plinska platforma Ivana D i dalje na dnu Jadranskog mora. Iskazali su i nezadovoljstvo presporom istragom koju je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokrenulo 18. siječnja 2021., a da u proteklih 15 mjeseci javnost nije saznala ništa novo - kako, zašto i pod kojim uvjetima se dogodila havarija.

“Nevjerojatno je da je prošlo toliko vremena, a čini se kao da se cijela situacija nije pomakla s mrtve točke. Čini se da Ina štiti svoje financijske interese i želi održati status quo kao da se nesreća nije ni dogodila, ali je nedopustivo da joj to Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dopuštaju. Ako je to vizija održivog razvoja u Hrvatskoj, svi se moramo ozbiljno zabrinuti”, izjavila je Petra Andrić iz hrvatskog ureda Greenpeacea.

Iako je trošak “zbrinjavanja” Ivane D trenutno ostavljen Jadranskom moru, umjesto da ga snosi vlasnik, dakle Ina, ova se kompanija istovremeno diči kako je sredinom ožujka ove godine s radom počela nova bušotina na sjevernom Jadranu, a najavila je da će u pogonu uskoro biti i druga, kao i to da je u planu izgradnja nove platforme.

“Vlada mora pojačati nadzor i temeljito ispitati sve odobalne plinske platforme, uključujući moguće istjecanje metana. Isto tako, treba uvesti embargo na nova ulaganja u fosilnu infrastrukturu na Jadranu koja bi značila cementiranje upotrebe fosilnih goriva sljedećih nekoliko desetljeća. To si ni Hrvatska ni EU ne mogu dopustiti. Sva nova ulaganja trebaju se usmjeriti prema obnovljivim izvorima, energetskoj učinkovitosti i rješenjima za pohranu energije. Također, prešutnim odobravanjem i nemarom oko slučaja Ivane D Vlada šalje poruku da se fosilna industrija može ponašati kako želi, bez ikakvih posljedica za sebe, dok su posljedice na okoliš neprihvatljive, a potencijalno i nesagledive”, dodala je Andrić.

Greenpeace naglašava da plin nije tranzicijsko gorivo, kao što nije niti zelen niti čist kako to voli prikazivati fosilna industrija, te da je rješenje u obnovljivim izvorima energije za koje Hrvatska ima izuzetan potencijal, a koji se slabo iskorištava.

“Jedna smo od najsunčanijih zemalja u Europi, a po korištenju solarne energije smo na samom dnu. Jadransko sunce, a ne fosilni plin, rješenje je i za spas klime i za istinsku energetsku neovisnost!”, zaključuje Andrić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više