Novosti

Kronika

Velika pomoć na terenu

Potpisano 11 ugovora o kapitalnim investicijama Srpskog narodnog vijeća vrijednih 2,36 milijuna kuna

U prostorijama SNV-a u Zagrebu 24. januara potpisani su ugovori o kapitalnim investicijama koje su ostvarene putem izmjena i dopuna proračuna.

- Ukupan iznos svih 11 ugovora iznosi 2,36 milijuna kuna, a odnose se na projekte namijenjene srpskim institucijama i srpskoj zajednici po cijeloj Hrvatskoj - rekla nam je koordinatorica kapitalnih investicija u SNV-u Emina Đurašević, ističući da se uglavnom radi o izgradnji ili obnovi društvenih domova, ali i drugih mjesta okupljanja Srba, kao i o izradi dokumentacije, što je slučaj s budućim Srpskim kulturnim centrom Rijeka. Među potpisnicima su Sportsko društvo Srba u Hrvatskoj, SPD ‘Privrednik’ i SKD ‘Prosvjeta’, kao i predstavnici Srba iz Bjelovarsko-bilogorske, Šibensko-kninske, Zadarske i Požeško-slavonske županije.

- Danas su potpisani ugovori, a rok za izvršenje je 31. jul. To je kratko vrijeme, ali se radi o realnim investicijama, a uplata će biti izvršena na vrijeme. Novost je što sufinanciramo i izgradnju nogometnog terena u Bijelom Brdu, istaknula je Emina Đurašević.

Po riječima predsjednika SNV-a Borisa Miloševića, iznose sredstava koja se ulažu u kapitalne investicije odobrilo je predsjedništvo SNV-a. – To su projekti koje će SNV sufinancirati sa svojim kapitalnim sredstvima, od društvenih domova do sportskih terena koji su važni za srpsku zajednicu na terenu kako bi se imala gdje okupljati i održavati svoje manifestacije, ali i da znaju da imaju podršku iz Zagreba - kazao nam je Milošević.

Jedan od potpisnika ugovora je i Nikola Lalić, predsjednik gradskog VSNM-a u Vodicama. - Investicija se odnosi na osposobljavanje dvorane u selu Čista Mala u kojem većinom žive Srbi. Po biračkim spiskovima nas ima 350, ali u selu stalno živi stotinjak ljudi, dok drugi dođu povremeno. Ovo nam puno znači zato što nemamo ništa, a manifestacije koje smo imali bile su improvizacija, pa zato očekujem da će do ljeta biti bolje. U perspektivi je i obnova nekadašnje ambulante; kako su nam obećali iz Grada. Projektna dokumentacija je izrađena, a što će biti i kad će biti, ne znamo - dodao je Lalić.

Darko Karanović, predsjednik VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije, ističe da su sredstva po potpisanom ugovoru usmjerena za Srpski kulturni centar ‘Isidor Dobrović’ u Daruvaru.

- Ranije smo za SKC dobili znatna sredstva, a sada i za završnu fazu, odnosno za namještaj koji nam je nedostajao. Ovim ugovorom sredstva su osigurana, tako da moramo zahvaliti SNV-u na razumijevanju za našu situaciju, uz očekivanje nastavka suradnje - podvukao je Karanović.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i saborska zastupnica i zamjenica predsjednika SNV-a Dragana Jeckov.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više