Novosti

Kronika

Vijenci u Prigorju

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine grada Križevca, u Vojakovcu i Vojakovačkom Osijeku održane su komemoracije žrtvama Drugog svjetskoga rata

Xaobw58409jducriw1okgqkbv2s

Okupljeni ispred spomen obilježja u Vojakovcu

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine grada Križevca, u Vojakovcu i Vojakovačkom Osijeku održane su komemoracije žrtvama Drugog svjetskoga rata. Događajima su prisustvovali predstavnici lokalnog Udruženja antifašista i antifašističkih boraca Koprivničko-križevačke županije (UABA), manjinski vijećnici iz Prigorja, Velike Gorice i Samobora te potomci vojakovačkih žrtava.

Okupljenima ispred spomen obilježja u Vojakovcu se obratio Jovo Gojković, predsjednik VSNM-a Grada Križevaca. Podsjetio je na mnogobrojne nedužno stradale mještane Vojakovaca, Vojakovačkog Osijeka te drugih okolnih sela u Drugom svjetskom ratu.

- Moram reći da su pored Srba i Židova, 1941. godine stradali i Hrvati u širem vojakovačkom kraju. Ti Hrvati ukazivali su da zločini ne vode u budućnost i da će ostati crna mrlja. Prošlost ne možemo promijeniti ali zato možemo budućnost - rekao je Gojković.

Ispred UABA Križevci, Rudolf Kahlina izrazio je zadovoljstvo organizacijom ovogodišnje komemoracije. - Drago mi je što sam pozvan i što mogu prisustvovati ovom važnom događaju. Uvijek kad dođem među vas, ja se osjećam bolje - rekao jedan od najstarijih križevačkih antifašista.

Druženje uzvanika nastavilo se u Vatrogasnom domu u Vujićima kod Vojakovaca. Osim Srba i Hrvata koji su bili najbrojnije žrtve prigorskoga fašističkog zločina, stradalo je i oko desetak Židova koji su živjeli u Vojakovcu. Imena svih židovskih stradalnika nalaze se ispisana na spomeniku u Vojakovcu.

Spomenuti vojakovački spomenik - s oko 100 ispisanih imena stradalnika fašističkog terora - tokom ratnih devedesetih bio je u miniranju potpunosti uništen. Nepoznati počinitelj, usprkos provedenoj policijskoj istrazi, nikad nije otkriven ni osuđen. Nakon rata spomenik je obnovljen te preseljen na novu lokaciju – na pravoslavno groblje kod crkve Sv. Georgija. Drugi spomenik NOB-a kod kojega se također komemoriralo u nedelju, onaj u Vojakovačkom Osijeku, sadrži popis s također stotinjak imena i prezimena žrtava fašizma i antifašističkih boraca, također je devedesetih bio više puta oštećivan. Nepoznati počinitelj najprije je sa njega uklonio zvijezdu, a nakon toga netko je pokušao izbrisati imena na spomen ploči. Prije nekoliko godina sva oštećenja su sanirana - postavljena je nova zvijezda, očišćena spomen ploča s imenima te uređen okoliš oko spomenika - zaslugom pojedinaca i grupe mladih antifašista iz Vojakovačkog Osijeka.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više