Novosti

Kultura

Вjeтрoм виjaни

У Kaрлoвцу je oдржaнa трибину o књизи "Вjeтрoм виjaни - Спoмeницa Српскoг културнoг друштвa "Прoсвjeтa" o судбини Србa у Хрвaтскoj oд пoчeткa дo другe пoлoвицe 20. стoљeћa, издaнe 1971. гoдинe у Зaгрeбу

Large informator  vjetrom vijani  %c4%87irilica

Tribina u karlovačkoj Prosvjeti

Karlovački pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta i njegova Književna sekcija organizirali su 28. decembra tribinu o knjizi "Vjetrom vijani - Spomenica Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" koja govori o sudbini Srba u Hrvatskoj, od početka 20. vijeka, preko Prvog i Drugog svjetskog rata do druge polovice 20. stoljeća.

Izdavač ove knjige sačinjen o tekstova grupe autora, još 1971. godine je bila Prosvjeta, a urednik je bio nekadašnji predsjednik Prosvjete, urednik u i doktor teorije književnosti Stanko Korać. Uvodno izlaganje i kasniju diskusiju o položaju Srba u hrvatskom prostoru moderirao je prof. književnosti Dragan Grubješić.

Nakon uvodnih izlaganja povela se dvosatna diskusija o današnjem položaju Srba u Hrvatskoj, s kojom prisutni uglavnom nisu bili zadovoljni. Konstatirano je da su snažni vjetrovi koji su srpski narod pogodili posebno u Drugom svjetskom ratu, nastavljeni i u ovom posljednjem međunacionalnom sukobu pa se tenzije nastavljaju zadnjih 30 godina.

- Ova knjiga izdana je davne 1971. godine u Zagrebu. Može se podijeliti u tri dijela. U prvom se govori o osnutku Prosvjete, 25.godišnjici, pa je to i spomen knjiga. U drugom dijelu govori se o zasjedanjima AVNOJ-a i ZAVNOH-a na kojima je udaren temelj nove federativne države Jugoslavije i kada je srpski narod u Hrvatskoj stekao konstitutivnost. U trećem dijelu su objavljeni fragmenti književnog stvaralaštva Srba u Hrvatskoj - istaknuo je Grubješić.

Potom je podsjetio da je Stanko Korać imao neugodnosti u Zagrebu kao predsjednik obnovljene Prosvjete te je sa još nekim srpskim intelektualcima odselio u Beograd, gdje je i preminuo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više