>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Vladavina lupeža

Andro Vlahušić i Pero Vićan mogli bi vladati Dubrovnikom iako su u sudskom procesu proglašeni krivima, dakle kriminalcima

Prijevremeni izbori za gradske vlasti Dubrovnika protekle nedjelje okončani su na spektakularan način: lista koalicije HNS-SDP-HSU na čelu s dosadašnjim gradonačelnikom Androm Vlahušićem osvojila je deset mjesta, a najvjerojatniji partner za realizaciju većine od 13 mjesta u Gradskom vijeću bit će im lista nezavisnog kandidata Pera Vićana. Aktualni odnosi dvojice nekadašnjih bliskih ortaka nisu više ni približno tako idilični, ali budući da obojicu resi više nego izuzetna pragmatičnost, ne treba se čuditi ukoliko iznova ubrzo nađu zajednički jezik. U međuvremenu bi Vlahušić još trebao osigurati novi gradonačelnički mandat kroz drugi izborni krug u ogledu s kandidatom HDZ-a Marom Frankovićem.

Vlahušić i Vićan najpoznatiji su kao dvojac iz legendarne muljaže s javnim novcem poznate kao afera Šipan. Dubrovački gradonačelnik tad je svom pouzdaniku i privatnom poduzetniku ilegalno posudio dva milijuna proračunskih kuna. U tom času bili su naime i koalicijski partneri, pa se Andro Vlahušić u ime Grada Dubrovnika upustio i u kupnju jedne patinirane šipanske nekretnine od Vićanove tvrtke Dubrovačko primorje; otuda i naziv afere.

U sudskom procesu koji će uslijediti obojica su proglašeni krivima, dakle kriminalcima, a to valjda postaje više nego korisnom referencom za obavljanje javnih funkcija. Pravomoćno su im odrezane uvjetne zatvorske kazne s rokom kušnje, no zakon im uopće nije priječio da se kandidiraju i ugrabe svoj dio vlasti u nastavku mandata, koji je bio nakratko prekinut opozicijskim rušenjem proračuna u Gradskom vijeću. Štoviše, posebno Andra Vlahušića nije u tome zaustavio ni vrh njegova HNS-a ni partnerski im SDP koji je odustao od vlastitog kandidata. Pokazat će se da je udružena snaga tih stranaka i presudila na izborima, naspram HDZ-a i niza manjih, nezavisnih kandidatura.

Vesna Pusić i Zoran Milanović nisu pritom uspjeli niti su se baš osobito potrudili javnosti rastumačiti kako su i zašto točno poštedjeli Vlahušića, a hrvatski premijer čak se uoči ovih lokalnih izbora i zapleo u jedno urnebesno nemušto objašnjenje o tome kako ne pamti o čemu se radi u slučaju kompromitacije dubrovačkog gradonačelnika. Naravno, zatim je pronađena Milanovićeva izjava uoči prošlih izbora, kada je rekao da ‘SDP ne može nastupiti zajednički s tim osuđenim HNS-ovim političarom’. Ovom je prilikom očito mogao, dok su Dubrovčani dobili te iskoristili ekskluzivnu šansu da odmah glasaju za procesuirane lupeže, umjesto da čekaju inkriminacije svojih pulena tek nakon dolaska na vlast.

1/1