Novosti

Kronika

Vladika Jovan na komemoraciji hrvatskim žrtvama u Voćinu

Požeški biskup Antun Škvorčević na misi za 47 ubijenih mještana Voćina i troje vojnika pozvao je na milosrđe i praštanje čemu nas uči Isus Krist te da zajedno s njime snažnije promičemo kulturu pomirenja i praštanja kao i oduzimamo prostor mržnji i osveti. Na komemoraciji je bio i vladika Jovan

Large jovan biskup

Vvladika Pakračko slavonski Jovan i požeški biskup Antun Škvorčević (foto Požeška biskupija)

U Voćinu je u ponedjeljak obilježena 30. godišnjica masakra u kojem su pripadnici srpske paravojne jedinice "Beli orlovi" pobili 47 mještana i trojicu zarobljenih hrvatskih vojnika. Tim povodom, uz komemoraciju u centru sela, održano je i 13. hodočašće Hrvatske vojske i policije u marijansko svetište Gospe Voćinske.

Skupu su prisustvovali vladika Pakračko slavonski Jovan i zamjenik župana Igor Pavković što je zamijećeno u medijima, kao i u izjavama izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića.

– Posebno mi je bilo drago vidjeti svećenike pravoslavne crkve da su skrušeno nazočili misnom slavlju - rekao je Đakić koji se zapitao zašto započeti "procesi nisu završeni, zašto nema međudržavne suradnje sa Srbijom koja je po ovom pitanju potpisana i zašto nema njihovih predstavnika da se ovdje poklone žrtvama".

Govori predstavnika državnih vlasti bili su u militantnom duhu. Tako je izaslanik predsjednika Milanovića i njegov savjetnik, umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković, istaknuo da je "taj zločin jedan od dokaza kako velikosrpska agresija nije imala za cilj samo stvaranje Velike Srbije, nego sve hrvatsko stanovništvo otjerati s ognjišta i zločinački ga likvidirati". Čulo se i da "branitelje boli kada danas čuju optužbe da je Hrvatska vojska u vremenu od 1991. do 1995. izvršila etničko čišćenje, a još je gora činjenica da nema dovoljno jake osude takvih izjava".

Nakon povlačenja srpskih postrojbi i ulaskom Hrvatske vojske na područje Voćina i okolnih sela, zločini nad civilnim stanovništvom ne prestaju pa se idućih nekoliko dana događaju ubojstva i nestanci Srba koji su ostali u svojim selima, mahom starijih od 60 godina od kojih ni danas neki nisu pronađeni.

Sa svoje strane, požeški biskup Antun Škvorčević pozvao je na "milosrđe i praštanje čemu nas uči Isus Krist.

- Stoga je silno razložno zajedno s njime uznastojati u Hrvatskoj snažnije promicati kulturu pomirenja i praštanja te oduzimati prostor mržnji i osveti, napose na najtežim postajama naše borbe za slobodu – kazao je biskup.

Kad je patrijarh SPC Porfirije u novembru uoči komemoracije u Vukovaru pozvao da se upali svijeća i uputi molitva za sve koji su stradali i nestali u tom gradu, kao i na drugim mjestima stradanja, njegova je poruka imala veliki odjek i pozitivne reakcije u javnosti.

Vladika Jovan svojim je dolaskom potvrdio potrebu da se treba odati počast svim žrtvama, i ovima u Voćinu i onima u Jeminovcu i drugim selima kod Požege. Nadajmo se da će tako postupiti i katolički kler. Jer mjesta stradanja nevinih ljudi, na žalost svih nas, na ovim prostorima ima napretek, kao i potrebe za mirenjem i praštanjem.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više