Novosti

Kronika

Влaдикa oбишao грaдилиштa

Oбнoвe и грaдњe хрaмoвa у Гoрњoкaрлoвaчкoj eпaрхиjи СПЦ-a: Влaдикa Гeрaсим je измeђу oстaлoг у Пeтрињи oбишao рaдoвe нa изгрaдњи хрaмa Свeтoг Спиридoнa Чудoтвoрцa

Fya3h2157sw9ufa7i5d1xbsv21t

Ovako će izgledati crkva u Petrinji

Krajem jula, episkop Gornjekarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve Gerasim bio je u posjeti Baniji i Kordunu te Gorskom kotaru gdje se upoznao sa radovima na crkvenim objektima. Kako prenosi internetski portal Gornjekarlovačke eparhije, vladika je najprije u Petrinji obišao radove na izgradnji hrama Svetog Spiridona Čudotvorca. Izgradnju je financijski poduprlo i Srpsko narodno vijeće. Izgradnja je više puta započinjala, ali nije završena zbog rata i drugih razloga. Za vjerovati je da će ovog puta hram zaista biti izgrađen do kraja, zahvaljujući upornosti paroha Saše Umićevića, koji je za vrijeme službovanja u Karlovcu započeo obnovu i izgradnju crkve Svete Petke u Sjeničaku.

U Glini je vladika obišao radove na unutrašnjoj obnovi parohijskog doma, dok se u Vrginmostu izvode radovi na novoizgrađenom hramu Sabora Srba Svetitelja. Na povratku za Karlovac episkop Gerasim je u Vojniću obišao radove na unutrašnjem uređenju crkve Vaznesenja Gospodnjeg. U financiranju ovih radova, uz Pravoslavnu crkvu sudjelovali su dobrovoljnim prilozima i radom vjernici u tim mjestima, republika Hrvatska i Republika Srbija. Episkop Gerasim je izrazio veliko zadovoljstvo viđenim.

Dan potom, vladika je u Vrbovskom osvetio novo zvono za hram Svetog proroka Ilije u tom gorskokotarskom mjestu, čiji je praznik obilježen 2. avgusta.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više