>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Vodič kroz film

Kritički vodič kroz srpski film 2000 – 2017, u izdanju Filmskog centra Srbije (FCS), koji sadrži kritičke tekstove o dugometražnim igranim filmovima u spomenutom periodu, predstavljen je 25. maja u prostorijama Privrednika u Zagrebu. Po riječima autora, Zorana Jankovića, Ivana Velisavljevića i Đorđa Bajića, ovo je bilo prvo predstavljanje vodiča izvan Srbije. O knjizi je govorio i Nenad Polimac, filmski kritičar i recenzent knjige, a sve je moderirala aktivistica ‘Privrednika’ Olivera Radović.

- Na knjizi smo radili 2,5 godine, a sadrži podatke o 230 igranih filmova i dva dugometražna filma, rekao je Janković, ističući da se knjiga zasniva na dugogodišnjem kritičarskom iskustvu.

- Knjiga je odlično primljena, a prilozi o njoj našli su se u brojnim medijima i emisijama. Tiraž je rasprodan, tako da smo za Zagreb jedva napabirčili desetak primeraka - rekao je Ivan Velisavljević, ističući da planiraju prošireno izdanje i izdanje na engleskom.

Na pitanje koji su po njima najbolji filmovi, odgovorili su – ‘Život i smrt porno bande’ Mladena Đorđevića iz 2009. godine, ‘Klip’ Maje Miloš iz 2012. i ‘Ničije dete’ Vuka Ršumovića iz 2014. godine, a tu je negdje i ‘Srpski film’, Srđana Spasojevića iz 2010. godine.

1/2