Novosti

Kronika

Вoдoвoд зa Maличку

Сeлo у Oпћини Toпускo кoнaчнo ћe бити прoписнo oпскрбљeнo вoдoм. Дo сaдa су сe зa прикључeњe приjaвилa 23 дoмaћинствa, aли je oтвoрeнa мoгућнoст дa сe приjaвe oстaли

Qszbi1oogyxxu9dre17hvdd4xot

U prvoj polovini aprila započeli su radovi izgradnje vodovoda na relaciji Perna – Malička u općini Topusko. Vodovod dužine oko 3.700 metara, koji osim Maličke obuhvaća jedan od zaselaka Perne, prvi je nakon 322 godine postojanja ovog sela - pohvalio nam se Đuro Šapić, predsjednik Mjesnog odbora, ističući pomoć i razumijevanje koje su za ovaj projekt ispoljili Srpsko narodno vijeće i Klub zastupnika SDSS-a te općinske vlasti s druge.

- Do sada smo koristili cijevi za slobodni pad vode iz kaptiranih izvora na Petrovoj gori sagrađenih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ali je problem bio što ljeti presušuju. Ovim vodovodom taj problem otklanjamo, ali ćemo se za svaki slučaj služiti i dosadašnjim načinom dobivanja vode – kaže Šapić.

Projekt je odobren i ugovori su potpisan lani. Do sada su završeni radovi na trećini dionice i postavljeni hidranti, a očekuje se da bi mogao biti gotov za 30 do 45 dana, odnosno do juna. Za sada su se za priključenje prijavila 23 domaćinstva, ali je otvorena mogućnost da se prijave i oni koji to još nisu. Vodovod će dobro doći ovom selu naseljenom prije više od 320 godina, koje je oduvijek bilo poznato po vrsnim majstorima za drvo i čiji je broj stanovnika s predratnih 130 sveden na sadašnjih pedesetak.

- Prije rata bili smo jedna od najmanjih mjesnih zajednica, a sada imamo svoj mjesni odbor - kaže Šapić dodajući da prevladava starije stanovništvo ali u selu ima porodica s djecom koja idu u osnovnu i srednju školu u Topuskom kuda putuju autobusom. Stoga nastoje da budu asfaltirana i preostala tri kilometra županijske ceste Vrginmost – Topusko. U selu su riješena pitanja struje i telefona. Postoje tri OPG-a koja uzgajaju goveda, jedan s ovcama. Jedna mlada ženska osoba radi u općinskom komunalnom poduzeću, a tri žene kao gerontodomaćice u okviru programa Zaželi kojim se pomaže starijim osobama.

- Nažalost, u selu nema trgovina pa moramo birati hoćemo li u Topusko koje je udaljeno 11 kilometara ili u Vrginmost koji je udaljen 8 km. Zato nam je važno da cesta bude uređena - ističe Šapić i naglašava odlične odnose s općinskim vlastima Topuskog.

- Općina Topusko nastoji iskoristiti svaku priliku kako bi gradnjom i obnovom infrastrukture pomogla svojim stanovnicima i onemogućila depopulaciju - kaže načelnik Općine Ivica Kuzmić. Govoreći o vodovodu u Maličkoj, naglašava da je Općina financirala izradu projektne dokumentacije od 150.000 kuna i da je projekt dobio EU sredstava iz mjere 7.2.1 Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda u visini 1.750.000 kuna s PDV-om. Za taj su vodovod ranije postojala već dva projekta i oba su ostala neizvršena.

Ukazuje i na gradnju vodovoda u Gređanima. Hrvatske vode osigurale su 90 posto od ukupnih sredstava u visini od 2.400.000 kuna s PDV-om.

- Izgradnjom tih vodovoda osiguravamo da 97 posto domaćinstava u općini ima riješeno pitanje vode. Strujna mreža postoji, ali je stara, pa dolazi do prekida opskrbe. Razmatramo projekt rekonstrukcije mreže, ali je pitanje koliko sada možemo izdvojiti, pogotovo što se radi o rijetko naseljenim krajevima u kojima jedna kuća dolazi na svaka tri – četiri kilometra. Ipak uspjeli smo srediti javnu rasvjetu u nekim selima, između ostalog i u Perni – kaže načelnik Kuzmić.

Također ističe problem neasfaltiranog dijela županijske ceste, ističući da je prije godinu i pol u razgovorima s vlastima Sisačko-moslavačke županije u kojima su učestvovali čelni ljudi SNV-a i SDSS-a, dogovoreno da se troškovi podijele; pola bi platila Županija, a drugu polovinu Hrvatske ceste, sve na korist općine i njenih stanovnika.

- Općina ima velike potencijale, od kupališta pa do brojnih kulturno-historijskih spomenika u rasponu od srednjeg vijeka do Drugog svjetskog rata. Za njih brojni gosti i posjetioci pokazuju velik interes koji će normalizacijom situacije nakon korone ponovo doći do izražaja - zaključuje Kuzmić.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više