Novosti

Društvo

Дoлaзи вoдoвoд

Дeсeтaк пoткaлничких мjeстa, мeђу кojимa и oнa сa знaчajниjим удjeлoм српскoг стaнoвништвa, нaпoкoн ћe бити спojeнa нa вoдooпскрбну мрeжу

Large vodovod

Gradonačelnik Mario Rajn u obilasku radova

Grad Križevci i ove godine nastavlja s velikim projektom "Vodoopskrbna mreža sjeveroistočnog dijela Grada Križevci – cjelina 3" u koji je uključeno desetak potkalničkih mjesta, među kojima su i naselja Vojakovac, Čabraji, Vujići Vojakovački, Mičijevac i Vojakovački Osijek gdje živi značajni udio srpske zajednice.

Cilj projekta je uvođenje i razvoj moderne vodoopskrbne infrastrukture kako bi se doprinijelo poboljšanju uslova života stanovništva na ruralnom području. Vrijednost projekta, čija je realizacija započela 2019., iznosi preko dva milijuna kuna, a financiraju ga Grad Križevci i Hrvatske vode. U planu je izgradnja sveukupno 17,8 kilometara mreže do 2025. godine.

O tom značajnom građevinskom i investicijskom pothvatu kod obilaska njegovog realizovanja u selu Novi Bošnjani govorili su Davor Vukmirić, direktor Hrvatskih voda, Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca, i Helena Kralj Brlek, direktorica lokalnog vodovodnog preduzeća.

- Od tri milijuna eura, za sam grad Križevce utrošeno je gotovo 1,6 milijuna eura, dok se ostatak sredstava odnosi na okolne općine. Ove će se godine odraditi sedam kilometara, do konca iduće minimalno osam. Obuhvaćena su naselja Vojakovac, Mičijevac, Čabraji, Vujići Vojakovački, Novi i Stari Bošnjani i dio naselja Donja Glogovnica, Ivanec Križevački i Osijek Vojakovački – objasnio je Vukmirić.

Gradonačelnik Mario Rajn rekao je da će zajedničkom suradnjom ubuduće biti obuhvaćeni i oni koji sada nisu.

- Ne znam kako bismo ovo razgranato područje mogli riješiti bez sredstava NPOO-a. Valja istaknuti da je dio naselja Ivanec Križevački i Glogovnica odrađen sredstvima Vodnih usluga i Hrvatskih voda i na tome im treba zahvaliti jer je upravo to prethodilo nastavku izgradnje sekundarnih vodova kako bi se vodom mogao opskrbiti istočni dio Križevaca – istaknuo je Rajn i dodao da se tim projektom "rješavaju temeljne životne potrebe lokalnog stanovništva".

Projektom je pokriveno i naselje Apatovac koje već više decenija nema pristup vodovodnoj mreži iako leži na području bogatom izvorištima vode.

- Radi se o dužini od 17,5 kilometara što je velik zahvat jer se radi o profilu cijevi od 225 milimetara. Izgradnja je išla etapno, a od prošle godine na mrežu je priključeno 56 kućanstava. Hrvatske vode i Grad su prepoznali potrebu da se svim mještanima na ovom području omogući ono što je nužno u svakodnevnom životu. U Novim Bošnjanima radovi su započeli prije dva tjedna i radi se o dionici od 17,8 kilometara – rekla je Helena Kralj Brlek.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više