>

novosti logo

Piše N.J.

Vojvodina spaja dvije manjine

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Autonomne pokrajine Vojvodine Zoran Milošević boravio je u Zagrebu i posjetio Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Srpsko narodno vijeće, Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku i Kineziološki fakultet.

Na sastanku s pomoćnicom ministarke obrazovanja Ivanom Franić i Nandorom Čapom, načelnikom Samostalnog sektora za nacionalne manjine, bilo je riječi o uspostavljanju lektorata za hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Razgovaralo se također o realizaciji projekata za regionalno povezivanje akademskih zajednica Hrvatske i Srbije, prije svega Univerziteta u Novom Sadu. Prilikom posjete Mitropoliji, Milošević je domaćinima uručio dva stolna računala, a tri laptopa donirao je SNV-u nakon razgovora s predsjednikom Miloradom Pupovcem i suradnicima.

- Osim uobičajenih aktivnosti vezanih uz visoko obrazovanje i naučnu delatnost u Vojvodini koja ima 14 fakulteta, 9 visokih škola i 3 instituta, pokrajinska Vlada itekako vodi računa o Srbima u okruženju. Bez intelektualnog kapitala ne možemo da predstavljamo nacionalni ni politički faktor u Hrvatskoj, u BiH ili Crnoj Gori - izjavio je Milošević za Novosti.

- Želimo da uspostavimo odnos uzajamnog poverenja i da kroz afirmaciju nacionalnih zajednica u Vojvodini i Hrvatskoj doprinesemo regionalnoj stabilnosti, kulturi dijaloga, novoj kulturnoj i političkoj klimi među nama - rekao je i naglasio dobru suradnju Kineziološkog fakulteta u Zagrebu s Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu. Novosađani pomažu Zagrepčanima u organizaciji naučnog skupa u Opatiji, a iduće godine Zagreb će pomoći organizaciji skupa u Novom Sadu. Razgovore obavljene u Zagrebu Milošević vidi kao začetak nove klime između akademskih zajednica.

Tokom razgovora u SNV-u bilo je riječi i o problemima oko registracije škola u kojima se nastava odvija po modelu A. Milošević je podsjetio da u Vojvodini pet manjina ima osnovno i srednje obrazovanje na svojim jezicima - mađarskom, slovačkom, rumunjskom, rusinskom i hrvatskom.

- Oko toga nemamo kompromisa, to je naša obaveza i tradicija. Verujem da će se upornost politički organizovanih Srba u Hrvatskoj u tom smislu uskoro isplatiti - rekao je Milošević.

1/1