Novosti

Politika

Vrhovni sud odbio zahtjev Mirka Graorca za obnovom postupka

Premda je predloženo pet novih svjedoka, Vrhovni sud odbio je zahtjev za obnovom postupka Mirku Graorcu koji je odslužio višegodišnju kaznu zatvora kao navodni čuvar u logoru Manjača. Odvjetnik Prodanović kao idući korak najavljuje ustavnu tužbu

Vrhovni sud odbio je krajem veljače zahtjev za obnovom sudskog postupka Mirku Graorcu, osuđenom na 15 godina zatvora po optužnici da je mučio zatvorenike kao jedan od čuvara u logoru Manjača u BiH. Graorac je predložio pet novih svjedoka koji tvrde da nikad nije bio u Manjači, što sud nije uvažio.

Vrhovni sud pod presjedavanjem suca Damira Kosa ocijenio je kako su "razlozi za obnovu postupka jednaki onima iz ranijeg zahtjeva, samo ih sada osuđenik pokušava dokazati izjavama novih svjedoka".

Podsjetimo, splitski prijeratni policajac Mirko Graorac osuđen je na 15 godina zatvora 2001. godine za ratni zločin. Osuđen je na osnovi izjava svjedoka, no bez materijalnih dokaza da je bio pripadnik vanjske straže logora Manjača u kojem su srpske snage ubijale i mučile bošnjačke i hrvatske zarobljenike.

Graorac cijelo vrijeme tvrdi da je nevin te da je iz Splita otišao 1992. godine u rodno selo Bajnice u BiH kako bi se brinuo o bolesnim roditeljima. U Split se vratio u ožujku 1994. godine, a sljedeće godine je uhićen i optužen za ratni zločin u Manjači.

Izdržao je kaznu te se vratio u rodne Bajnice. Supruga mu je u međuvremenu preminula, a djeca odselila iz Splita u inozemstvo. Nedavno je televizija Al Jazeera Balkans emitirala dokumentarni film "Teret" Mirka Graorca u kojem su opisana Graorčeva nastojanja da dokaže nevinost, objašnjen niz nelogičnosti tijekom cijelog procesa te predstavljeni svjedoci koji tvrde kako nikad nije bio u Manjači.

Graorac je cijelo vrijeme tvrdio kako je nevin, što je i opisao u nedavnom razgovoru za Novosti.

- Želim samo reviziju ili obnovu postupka. Ja sam svima tada pisao - Tuđmanu, vrhu MUP-a, predsjedniku Vrhovnog suda, ne znam kome nisam pisao, no nitko nije htio ni čuti. A moja žena ne znam gdje nije išla – rekao nam je tada Graorac.

Otkako je na slobodi, nekoliko je puta tražio obnovu suđenja. Prvi zahtjev je u travnju 2010. godine odbio Županijski sud u Splitu, a dva mjeseca kasnije odbijenicu je potvrdio Vrhovni sud. Novi zahtjev Graorac je podnio 9. listopada prošle godine i u njemu je predloženo pet novih svjedoka bivši logoraši u Manjači Ahmet Zulić i Adil Draganović te bivši zamjenik i pomoćnik zapovjednika logora Manjača Radomir Radinković i Dane Lukajić te vanjski stražar u logoru Davorko Ačić. Svi su bili spremni posvjedočiti da Graorac nikad nije bio u Manjači. No Vrhovni sud smatra da to nije dovoljno za obnovu postupka.

- Mi ćemo sada ići na ustavnu tužbu za koju nismo sigurni hoće li nam je prihvatiti jer se radi o obnovi postupka. Naime, praksa Ustavnog suda je da takve slučajeve obično ne prihvaćaju. No idemo na Ustavni sud da bi mogli nakon toga ići na sud u Strasbourgu - rekao je za Novosti Graorčev odvjetnik Čedo Prodanović.

Prodanović je rekao i kako je po njegovom mišljenju odluka "dosta čudna".

- Prigovaraju nam da s novim dokazima utvrđujemo iste činjenice o kojima se već raspravljalo. A upravo je smisao obnove postupka da se daju novi dokazi – rekao je Prodanović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više