Novosti

Politika

Vrhovni sud pušta Tomislava Merčepa na slobodu

Vrhovni sud je zaključio da je kod zatvorenika Merčepa ‘dosadašnjim izdržavanjem kazne zatvora u cijelosti ostvarena svrha kažnjavanja’ i da je za očekivati da neće činiti nova kaznena djela. Osuđen je zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana 

Ivezh3g73u89846xs3la2k3bngi

Tomislav Merčep (foto Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Izgleda da Miroslav Škoro neće trebati pomilovati Tomislava Merčepa, s obzirom da će ga hrvatsko pravosuđe pustiti iz zatvora. Agencija Hina objavila je u srijedu da je Vrhovni sud potvrdio odluku o uvjetnom puštanju Merčepa iz zatvora. Ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana pravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora.

Hina dodaje da će datum Merčepovog uvjetnog izlaska odrediti sudac istrage u roku od tri dana od zaprimanja rješenja Vrhovnog suda. Merčep iz zatvora mora biti otpušten najkasnije tri dana od donošenja naloga suca izvršenja, izvijestio je Vrhovni sud.

Merčep je u svibnju 2016. osuđen na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao ‘merčepovci’ nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina. Merčep je tvrdio da je nevin i poricao da je zapovijedao jedinicom koja je nosila njegovo ime. Tužilaštvo ga je najprije teretilo da je zapovjedio zločine, ali su ga kasnije optužili da podređene nije spriječio u zločinima.

Merčepovci su, prema presudi, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Vrhovni sud je priopćio kako smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu uvjetnog otpusta. Navode da je od kolovoza 2019., kada mu je pravomoćno odbijen prethodni prijedlog za uvjetni otpust, nastupila nova okolnost, odnosno da mu je znatno pogoršano zdravstveno stanje, teško je pokretan i potrebna mu je stalna njega i pomoć.

‘Prije nije kazneno osuđivan, drugi se postupak ne vodi, a zatvorenik se potpuno pridržava kućnog reda kaznionice. Sudjelovao je i u provođenju pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora. Zatvorenik je do sada izdržao tri četvrtine izrečene mu kazne’, navode u priopćenju.

Vrhovni sud je zaključio i da je kod zatvorenika ‘dosadašnjim izdržavanjem ove kazne zatvora u cijelosti ostvarena svrha kažnjavanja’ te da je za očekivati da na slobodi neće činiti nova kaznena djela.

Merčep će se nakon izlaska iz zatvora morati redovito javljati nadležnoj policijskoj postaji. Prvo javljanje mora biti u roku dva dana od dana otpuštanja na uvjetni otpust, a dalje jednom mjesečno do isteka uvjetnog otpusta. Osim toga, dužan je javiti se i Probacijskom uredu dva dana od otpuštanja na uvjetni otpust i dalje prema pojedinačnom programu postupanja koji će izraditi Probacijski ured.

Merčep pritom može promijeniti mjesto prebivališta, odnosno boravišta, samo uz suglasnost suca izvršenja Županijskog suda u Zagrebu. Osuđenik je dobar dio vremena umjesto na izdržavanju kazne bio u Krapinskim Toplicama na bolničkoj skrbi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više