>

novosti logo

Politika / Balkan Politika / Balkan

Vrijeđanje zdrave pameti

Ministra Nikolu Selakovića advokati optužuju za podmetanja i nekompetentnost, dok su set zakona kojima je dan monopol javnim bilježnicima uputili Ustavnom sudu Srbije

Već više od mjesec dana traje obustava rada advokata u cijeloj Srbiji, a još nema ni tračka naznake da će se pregovori između Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravosuđa mrdnuti s mrtve točke. Advokati, njih oko devet tisuća, sve žešće optužuju ministra pravde Nikolu Selakovića za uvrede, podmetanja i nekompetentnost.

U prvim danima štrajka, u javnosti se kao najveći kamen spoticanja isticao problem višestrukog (čak i do 300 posto) povećanja poreza onima koji ga plaćaju paušalno, da bi tek potom bilo objašnjeno da to baš i nije tako, već da je riječ o tome da je advokatska profesija s uvođenjem javnih bilježnika ostala bez mnogih poslova iz svog djelokruga rada. Konkretno, Zakon o javnim bilježnicima donesen je 2011. godine, da bi 2013. bio dopunjen i izmijenjen: u dijelu koji govori o poslovima s nekretninama izbačen je dio po kojem su notari te poslove isključivo mogli raditi kada su u pitanju osobe bez poslovne sposobnosti, tako da im je – dok su svi prihvatili da je riječ tek o prolongiranju roka u kojem će notari početi s radom (od siječnja na 1. rujna) – praktički dano ekskluzivno pravo da se bave prometom nekretnina. Slijedili su još neki zakoni, svi redom doneseni po hitnom postupku, koji su notare napravili najvažnijim dijelom pravosuđa.

Najprije je iščezla opozicija, potom je ušutkana većina medija, pa javnosti gotovo da i nema tko prenijeti da su građanima Srbije narušena ljudska prava i da su postali, svi odreda, poslovno nesposobni

Valja znati i to da je u njihovom imenovanju bilo bezbroj nepravilnosti (već smo pisali o tome), samo da podsjetimo: od promjene ispitne komisije, promjene pravilnika o polaganju ispita, do toga da je većina od 94 imenovana notara položila ispit u posljednja tri ovogodišnja roka (ukupno ih je položilo nešto više od 180). Ni Javnobilježnička komora nije formirana po zakonu, koji propisuje da je osniva prvih sto imenovanih notara, ali se na to do danas nitko – osim advokata i rijetkih kritičnih medija – ne obazire. Tih 94 notara, a u mnogim gradovima ih još i nema, trebali bi raditi ono što su dosad radile što općinske vlasti (na primjer, ovjeravanje potvrde da dijete može u pratnji jednog od roditelja putovati u inozemstvo), što sudovi. Tako već imamo velik broj slučajeva da se, kod nekih notara, ovjeravanje ugovora o prodaji nekretnine ili stavljanju hipoteke na nju zakazuje za – svibanj iduće godine.

Da najplastičnije moguće objasnimo: čak ni advokati ne mogu sami sebi napisati ugovor, već to radi notar kojega je država izabrala i teritorijalno imenovala. Najobičniji ugovor o poklonu – na primjer, želite pokloniti stan svom djetetu – na formularu koji se može naći na internetu, danas će 'sastaviti' javni bilježnik i pritom će umjesto ranijih sudskih oko deset eura takse naplatiti i sastavljanje ugovora i bilježničku naknadu u odnosu na vrijednost stana koji poklanjate.

Advokati su cijeli set zakona kojima je dan monopol javnim bilježnicima uputili Ustavnom sudu Srbije na ocjenu ustavnosti i zakonitosti. Ovaj će, navodno prekoredno, to pitanje uskoro razmatrati. U međuvremenu, mlađahni ministar Selaković, koji je u taj resor došao s mjesta asistenta Pravnog fakulteta (predmeti nacionalne povijesti) i bez ikakvog iskustva s pravosuđem, temeljito upropaštenim tzv. reformom koju je provela prethodna vlast (na čelu s nešto malo starijom ministricom Snežanom Malović, s tek kojom godinom pripravnikovanja u tužiteljstvima), očito se ne snalazi u struci, ali se snalazi u manipulacijama javnošću. Tako su mediji puni izjava o tome da advokati ustvari svojim štrajkom štite tajkune (sva se suđenja u kojima je neophodno prisustvo advokata već mjesec dana odlažu), da politika stoji iza svega, a ministar je čak u jednom trenutku zaprijetio kaznenim prijavama advokatima koje sudovi zovu na obrane po službenoj dužnosti, a koji se ne odazovu pozivu. Bilo je riječi i o hapšenjima advokata (inicijativa apelacionog tužitelja iz Novog Sada), a policija je po nekim mjestima u Srbiji obilazila advokatske kancelarije s naredbom da ih pita da li su spremni ili nisu raditi i postati štrajkbreheri.

Najnovija je intriga da je vlast spremna u pomoć pozvati advokate iz zemalja regije (prvenstveno Crne Gore) da deblokiraju sudove, ali za to nema zakonske podloge: tek s članstvom u Evropskoj uniji u svim je njenim članicama advokatima omogućen rad. Pokušao je ministar prije deset dana da obmane i advokate iz regije i EU-a. Upravo na dan kada je održan kongres Advokatske komore Srbije, primio je predstavnike regionalnih komora, a bio je tu i predsjednik Hrvatske advokatske komore Ranko Pelicarić. Svašta im je ministar napričao i obećao, pa su oni – neupućeni u srpsku stvarnost – nakon toga otišli na kongres u Sava centru i pozvali na 'približavanje stavova', jer im je ministar djelovao pomirljivo. Malo je falilo da budu izviždani, a potom je stiglo priopćenje mlađahnog ministra (posredstvom Tanjuga), koje je jasno pokazalo da je jedno pričao s njima, a da je drugo odlučan provesti. Valjda je računao na to da će avioni s advokatima iz regije i EU-a već poletjeti sa Surčina i da oni neće svjedočiti pokušaju ministarske prevare, tumačenje je nekih advokata.

Isto se dogodilo i ovoga tjedna: nakon sastanka prošloga petka, ministru je jasno rečeno da bez zakonskih izmjena notarskog monopola nema kraja obustavi rada, da bi on u ponedjeljak objavio priopćenje da je sve dogovoreno (nešto oko poreza) i da se štrajk prekida te da će svi sačekati pravorijek Ustavnog suda. Uzgred, Advokatska komora Federacije BiH svom je Ustavnom sudu prije više godina predala istovjetnu inicijativu, od koje do danas nema ništa (isti problem, za razliku od Hrvatske i Slovenije, dijeli i Crna Gora).

Advokatski štrajk traje i dalje, premijer Aleksandar Vučić dao je podršku svom ministru Selakoviću i nitko ne zna što će se događati dalje. Jedno je, međutim, sasvim jasno: najprije je iščezla opozicija, potom je ušutkana većina medija, pa javnosti gotovo da i nema tko prenijeti da su građanima Srbije narušena ljudska prava i da su postali, svi odreda, poslovno nesposobni.

1/1