Novosti

Politika

Vrlički branitelji na spomen-ploči prisegnuli na vjernost NDH

Na ploči postavljenoj danas na školi u selu Ruda, pored Sinja, povodom obljetnice osnivanja Samostalne satnije Vrlika osnovane 7. siječnja 1992., piše da su branitelji "prisegnuli na vjernost Nezavisnoj Državi Hrvatskoj"

Large ilustracija

Ilustracija (foto Udhos-Zagreb)

U Rudi kod Sinja, na igralištu uz zgradu osnovne škole, danas se svečano postrojila skupina pripadnika Samostalne satnije Vrlika, kako bi evocirali osnivanje te jedinice 7. siječnja 1992. godine, kada su na istom mjestu dali prisegu Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Na nepismeno sastavljenom tekstu na ploči piše da su "07.01.1992. bojovnici Vrličke satnije prisegnuli na vjernost Nezavisnoj Državi Hrvatskoj nežaleći dati i svoje živote za slobodu nek se ne zaboravi Bog i Hrvati".

Kada je novinar Slobodne skrenuo pažnju vrličkom gradonačelniku Juri Plazoniću (HDZ) na sadržaj, on je rekao da je ploču vidio prvi put i da ranije nije bio upoznat s onim što će pisati na njoj. Na fotografiji, koju možete vidjeti ovdje, jasno je da je na ploči ugraviran i hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više