Novosti

Politika

Vučić: Verujem da ćemo uspostaviti poverenje Srba i Hrvata

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na otvaranju spomen-kuće bana Jelačića na Petrovaradinu u Novom Sadu istaknuli su da je time otvoreno i novo poglavlje u odnosima Srbije i Hrvatske

Large za sajt 16 10 20 21 15 32

Goran Grlić Radman, Aleksandar Vučić i Jasna Vojnić (foto Hrvatsko nacionalno vijeće)

Na otvaranju spomen-kuće bana Josipa Jelačića na Petrovaradinu u Novom Sadu, hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iskazali su namjere o gradnji boljih odnosa između Srbije i Hrvatske, javlja portal Radiotelevizije Srbije. Kuću bana Jelačića Vlada Srbije otkupila je za 600.000 eura i predala je na korištenje hrvatskoj nacionalnoj zajednici kojoj će služiti kao mjesto okupljanja, a adaptacija bi trebala biti završena do proljeća iduće godine.

Vučić je kazao da je želja Srbije bila da pošalje jasnu poruku da su pripadnici hrvatske nacije njeni građani, da trebaju uživati sva moguća prava i da je Srbija njihova domovina. Kazao je da se za odnose Srbije i Hrvatske teško može reći da su bili sjajni, ali da je sada važniji posao koji se ima obaviti u budućnosti i da je neophodno da srpski i hrvatski narod razumiju da su mir, stabilnost i povjerenje ključne poruke.

‘Da dobro razumemo da samo dijalogom, čuvajući mir, sigurnost i stabilnost Srbije i Hrvatske, počnemo da gradimo poverenje između nas. Da počnemo ne samo da čujemo, već i slušamo jedni druge, da ponekad uđemo u cipele onog drugog i razumemo šta oni drugi osećaju’, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će Srbija u dogovoru s Hrvatskim nacionalnim većem pokušati pronaći dobra mjesta na kojima će Hrvati moći pomoći osigurati bolju poziciju svojoj zajednici

Kako javlja portal RTS-a, zauzeo se za poštovanje prava drugih očuvanje nacionalnog, kulturnog i drugog identiteta, uz poboljšanje ekonomske pozicije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

‘Suviše smo mali da bismo mogli dozvoliti sebi luksuz svađa i bilo kakvih problema u budućnosti’, poručio je Vučić, kazavši da je ‘bolje da što pre to razumemo i počnemo da se okrećemo jedni drugima, radimo zajedno, pa će rezultati biti ubedljivo bolji’.

Rekao je da je za Srbiju važno što je jedan dio malih problema uspjela riješiti te podsjetio na uspješno očuvanje hrvatskog odjeljenja osnovne škole u Bačkom Bregu, proširenje mreže profila u školama na hrvatskom jeziku, osnivanje Lektorata na hrvatskom, podršku Društvu ‘Jelačić’ iz Petrovaradina, obnovu Doma kulture u Tavankutu, most u Monoštoru.

‘Smatram da je veoma važno produbljivanje saradnje sa hrvatskom zajednicom. Takođe je veoma važno da u ovom teškom periodu, kada smo svi pogođeni korona krizom, pokažemo solidarnost’, dodao je Vučić.

Najavio je da će Srbija izaći ususret i u dogovoru s Hrvatskim nacionalnim većem pokušati pronaći dobra mjesta na kojima će upravo Hrvati moći pomoći u daljem razvoju svoje domovine i osigurati bolju poziciju svojoj zajednici. Istakao je da je država spremna pomagati daljnji razvoj infrastrukture Hrvatskog nacionalnog vijeća i hrvatske zajednice.

‘Želim da Srbiju uvek doživljavate kao svoju domovinu, jednako koliko volite svoju Hrvatsku, da tražite od nas da pomognemo, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći i doživljavaćemo vas, ne kao nekog ko remeti već ko doprinosi našem razvoju. Verujem da ćemo uspostaviti poverenje između srpskog i hrvatskog naroda’, poručio je hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Ministar Grlić Radman izjavio je da svečano otvaranje spomen-kuće bana Jelačića može postati simbol želje za još snažnijim kretanjem u rješavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije. Izrazio je uvjerenje da se to može postići iskrenim i otvorenim dijalogom dviju država.

‘Ovo je veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovdje, ali veliki dan i za Srbiju. Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobiti svih’, kazao je Radman.

Naglasio je Jelačićevu važnost u povijesti Hrvatske i zahvalio Vučiću i Vladi Srbije na obnovi njegove rodne kuće, smatrajući da će to doprinijeti očuvanju suvremene kulture Hrvatske i očuvanju njenog povijesnog naslijeđa.

‘Hrvatska podržava i poštuje manjine i čini maksimum napora da se život srpske zajednice i drugih manjina odvija na najkvalitetniji način u skladu s privrednim i socijalnim mogućnostima’, naglasio je Grlić Radman, kazavši da manjine moraju biti spona i mostovi koji će ojačati odnose dviju država.

‘Srbi imaju tri predstavnika u Hrvatskom saboru i koalicijski su partner u Vladi Hrvatske, a nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati svoje predstavnike na svim političkim nivoima’, dodao je Grlić Radman.

Kako javlja portal RTS-a, rekao je da je s predsjednikom Vučićem imao vrlo dobar i sadržajan razgovor o unapređenju suradnje i da je večeras otvoreno novo poglavlje u odnosima Hrvatske i Srbije.

‘Razgovarali smo i o narednoj dinamici naše suradnje koja bi trebala biti intenzivnija, kao i po pitanju angažmana 1869 nestalih, koje zajedno potražuju dvije zemlje. To se mora riješiti kako bi obitelji mogle zapaliti svijeće na grobu i saznati sudbinu nestalnih’, kazao je Grlić Radman, naglasivši da privredna suradnja ide odlično i da može biti primjer za svaku drugu suradnju.

’S tim porukama se vraćam u Zagreb’, kazao je Grlić Radman.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su razgovarali i o položaju Srba u Hrvatskoj pa rekao da večeras ne želi govoriti o tome kako je teško biti Srbin u Hrvatskoj, jer o tome stalno priča, te da je dobro da se približavamo, a ne da tražimo bilo koji razlog da se udaljavamo, jer toga ima previše, javlja portal RTS-a.

Ban Josip Jelačić rođen je na današnji dan 1801. godine, a hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji 16. listopada obilježava kao nacionalni praznik.

Kako piše Hrvatska riječ iz Subotice, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić je ovom prilikom kazala kako hrvatska zajednica danas ima razloga za veliko veselje jer je kuća bana Jelačića nakon 75 godina vraćena hrvatskoj zajednici.

‘Hrvatska zajednica u Republici Srbiji dobila je svoj kulturni i administrativni centar u glavnome gradu Vojvodine, Novome Sadu, koji će biti ne samo na ponos Petrovaradina i Novog Sada, nego i kuća svih Hrvata Srijema, Vojvodine i Srbije, ali i kuća svih onih koji u njoj vide most između hrvatskog i srpskog naroda. Svi koji u njoj vide jednu zastavu, baš onakvu pod kakvom nas je i ban Jelačić sve skupa vodio. Zastavu koja je simbol zajedništva, vjerujem jednako kao i rodne kuće Milutina Milankovića u Dalju i Nikole Tesle u Smiljanu, kazala je Vojnić.

Dodala je kako je put do realizacije ove ideje bio dug gotovo 20 godina.

‘Zato, hvala vam svima, napose onima koji su i žrtvu podnijeli te makar djelićem doprinijeli da ovaj današnji dan bude stvaran. Obećavamo da ćemo opravdati ukazano nam povjerenje, da ćemo čuvati uspomenu na velikoga bana, nastaviti njegovo djelo, čuvati i razvijati jezik, vjeru, kulturu, tradiciju, da ćemo u njoj okupljati, stvarati i graditi nove mostove i da će ona biti na ponos objema državama i svakome čovjeku ma koje god narodnosti bio i ma gdje god živio, poručila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više