>

novosti logo

Za predavanja učenicima u Vukovaru nadležno Ministarstvo branitelja

Iz Ministarstva obrazovanja odgovorili su nam kako je Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar osnovalo Ministarstvo branitelja te da se njima obratimo za više informacija

Da hrvatsko obrazovanje u mnogim segmentima ne funkcionira baš najbolje nije neka novost. No da ga kroji Ministarstvo branitelja, i to u dijelu koji se tiče gradiva iz povijesti, informacija je do koje su Novosti došle prošlog tjedna, kad smo nadležnima poslali upit o programu ‘Posjet učenika osmih razreda Vukovaru’.

Nadležni su u ovom slučaju, po našem mišljenju, bili Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar (MCDRV) koji provodi projekt i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. No saznali smo da nije tako. Po zaključenju teksta ‘Škola za rat’, koji smo objavili u prošlom broju našeg tjednika, iz spomenutog Ministarstva odgovorili su nam kako je MCDRV osnovalo Ministarstvo branitelja te da se njima obratimo za više informacija. Tako smo na pitanja tko vrednuje programski dio projekta i tko izvodi program ostali bez odgovora jer nam iz tih institucija nisu odgovorili.

Sam program došao je u središte medijske pažnje kad je zagrebački nastavnik Marko Šolić objavio kritički Facebook-status o njemu i potom dobio opomenu pred otkaz. Šolić je kritizirao ono što se djeci govori tijekom posjeta Vukovaru, posebice jednostrano prikazivanje rata 1990-ih. Osim bizarne mjere kojoj je podvrgnut ovaj nastavnik, još čudnije je što Ministarstvo obrazovanja tvrdi da nema ništa s tim. Stoga smo Deu Marić s Katedre za metodiku nastave povijesti Filozofskog fakulteta u Zagrebu upitali koja je procedura odobravanja programa za nastavu povijesti.

- Svi obrazovni materijali, projekti i programi koji se koriste tj. provode unutar odgojno-obrazovnog sustava trebaju biti akreditirani od strane Ministarstva obrazovanja, odnosno Agencije za odgoj i obrazovanje. Na taj se način osigurava primjerenost predloženih sadržaja, metoda i pristupa za rad s djecom i mladima te njihova usklađenost s ciljevima obrazovanja koji su definirani u strateškim i kurikularnim dokumentima - kazala je Marić.

Objasnila je kako je kod uvođenja bilo koje obrazovne aktivnosti nužno pitati što, na koji način i s kojim ciljem će se poučavati. Dodala je kako je važno da sve što ulazi u nastavu bude podvrgnuto procjeni temeljem istih kriterija.

- Jedino je tako moguće osigurati da obrazovanje svakog učenika bude smisleno i da doprinosi njegovom intelektualnom i osobnom razvoju - zaključila je Marić.

1/1