>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan

Zajedništvom prema poboljšanju položaja Srba

U Beogradu je 28. novembra održan sastanak predstavnika izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske kojem su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, Komesarijata za izbeglice, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu te Srpskog narodnog vijeća.

- Srbi u Hrvatskoj sretni su što je kratko trajala Karamarkova vlada i da je novi hrvatski premijer Plenković pružio ruku koju su predstavnici manjina prihvatili - rekao je tom prilikom zamjenik predsjednika SNV-a, Saša Milošević. Kako je objasnio, u prvom krugu pregovora Vlade i predstavnika nacionalnih manjina bilo je riječi o načinima borbe protiv govora mržnje i netolerancije te razvoju povratničkih sredina.

- U drugom krugu predstavnici SDSS-a iznijeli su goruće probleme koji nisu riješeni godinama. Tako bi prilikom stambenog zbrinjavanja trebalo sniziti otkupne cijene stanova i obeštetiti one čije su kuće minirane izvan područja na kojima se vodio rat - objasnio je Milošević i dodao da se na popisu nalazi i zahtjev da se penzionerima vrate neisplaćene penzije, što je obećano još na početku mandata bivšeg premijera Zorana Milanovića, srede zemljišne knjige, jer se država upisuje kao vlasnik na zemlju koja je pripadala Srbima, i postignu komunalni standardi za manja mjesta, od puteva do struje. Traži se i jačanje institucija koje bi trebale rješavati manjinsku problematiku, kao i povrat imovine SPC-u i onim institucijama koje su ranije postojale, a čija je imovina u međuvremenu oduzeta.

Velika su očekivanja i u pravnoj sferi, gdje se, među ostalim, traži ubrzavanje procesa ekshumascija i identifikacije posmrtnih ostataka i kažnjavanje ratnih zločinaca. U pogledu obrazovanja traži se poboljšanje organizacije nastave srpskog jezika i kulture i konačno pristupi registraciji srpskih škola, da se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu otvori Odsjek za srbistiku te da se pristupi obnovi kulturne baštine. Osim toga, traži se i osnivanje manjinske redakcije na javnom servisu, HRT-u, i participacija u institucijama i u ministarstvima.

- Međunarodni mješoviti odbor nije odgovorio na zadatke radi kojih je osnovan i trebalo bi ga reorganizirati te osnovati fondaciju za pomirenje Hrvatske i Srbije, kao što je bila praksa između Njemačke i Francuske nakon Drugog svjetskog rata.

- Srbi su poučeni dosadašnjim iskustvom od Sanaderove preko Milanovićeve vlade kada se mnogo toga obećavalo, da bi na kraju sve ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Zato treba biti obazriv i vidjeti u kojem će pravcu krenuti Plenkovićeva vlada - zaključio je Saša Milošević.

Saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević kazao je da je sve to izloženo u razgovoru s Plenkovićem. Kako je rekao, postignut je dogovor i sada se očekuje da se on počne primjenjivati. Tatjana Vukobratović Spasojević, voditeljica pravnog odjela SNV-a, odgovorila je na brojna pitanja predstavnika izbjegličkih udruženja.

U diskusiji su učestvovali i zamjenik predsjednika Skupštinskog odbora za dijasporu Miodrag Linta i savjetnik premijera Srbije Vladimir Božović, koji je izrazio spremnost da se u rješavanju ove složene problematike uključi i Vlada Srbije, kao što je to činila i do sada. Predsjednik Asocijacije izbjegličkih udruženja Milojko Budimir izrazio je želju da se ovakvi susreti češće dešavaju. U cilju rješavanja brojnih problema predložio je da SNV osnuje svoju kancelariju za pravnu i drugu pomoć u Srbiji.

1/2