Novosti

Kronika

Na Baniji počelo spajanje kontejnera na vodovod

Uz pomoć Komunalca iz Krnjaka, glinskog Vodovoda i vodoinstalatera iz općina Negoslavci, Borovo, Kistanje i Skradin, SNV-ovi kontejneri zadnjih dana spajaju se na vodu i sustav odvodnje

Large 158771361 275468823958603 4132878639205092537 n

Aktivistkinje SNV-a i SDSS-a sa Anom Šaponjom u Malom Gradcu (foto SNV)

Kontejneri koje je isporučilo Srpsko narodno vijeće na područje Gline, u okviru humanitarne akcije "Banija je naša kuća", zadnjih nekoliko dana spajaju se na vodu i sustav odvodnje. Uz pomoć Komunalca općine Krnjak, glinskog Vodovoda i vodoinstalatera iz općina Negoslavci, Borovo, Kistanje i Skradin, kontejneri će postati podnošljivije mjesto za život.

Ova akcija započela je početkom tjedna, a u srijedu se nastavila u Malom Gradcu, kod obitelji Šaponja, čija obiteljska kuća ima žutu naljepnicu, a stambeni kontejneri će od danas imati struju i vodu pa će peteročlana obitelj imati osnovne uvjete za život dok čekaju obnovu kuće.

Incijativu su podržale SDSS-ove saborske zastupnice Dragana Jeckov i Anja Šimpraga, načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović te aktivistice SNV-a na području Gline Ljuba Vrga i Dajana Žarković.

Anja Šimpraga je rekla da akcija "Banija je naša kuća" neće stati na ovome. Zahvalila je svim volonterima, posebno vodoinstalaterima, koji su se uključili kako bi pomogli ljudima na potresom pogođenom području.

Ana Šaponja, koja u Malom Gradcu živi od 1978. godine, rekla je da će život u kontejnerima sada biti sigurniji i slobodniji.

- Sve je novo i lijepo, nije kuća, nego kontejner, ali je sigurno - rekla je Ana, dok je njena snaha Milena dodala "samo da više ne bude potresa i sve će biti u redu".

Načelnik općine Krnjak kazao je da ljudi u kontejnerima dosad nisu imali drugu infrastrukturu osim struje.

- Ovo je prva pomoć koja se ljudima može dati kako bi se omogućili egzistencijalni uvjeti da ovdje žive i ostanu i da im se da nada za bolje sutra. Bitno je da ne odu dok ne stigne prava pomoć, u smislu nekih projekata za obnovu stambenih objekata, objekti za stoku i projekti koji bi unaprijedili poljoprivrednu proizvodnju - zaključio je Mihajlović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više