Novosti

Kultura

Рaспjeвaнa Бaниja

Нa 21. Сусрeтимa нa Бaниjи у Maлoм Грaдцу, гдje су уз дoмaћe фoлклoрaшe нaступили члaнoви пoдoдбoрa Прoсвjeтe из Удбинe, Сискa, Хрвaтскe Koстajницe и Слaтинe тe KУД "Tрeћa срeћa" из Глинe, гoсти су сe joш jeднoм увjeрили у гoстoпримствo Maлoгрaчaнa

Large informator raspjevana banija %c4%87irilica

U Malom Gradcu ponovo je bilo veselo

U Malom Gradcu kod Gline, u organizaciji tamošnjeg pododbora Prosvjete, 29. jula održani su 21. Susreti na Baniji. Uz domaće folkloraše koji su svojim nastupima otvorili i zatvorili Susrete, nastupili su članovi pododbora Prosvjete iz Udbine, Siska, Hrvatske Kostajnice i Slatine te KUD "Treća sreća" iz Gline koji čine stanovnici tog kraja starije životne dobi.

Susrete je otvorio predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, a prisutnima se obratila i dožupanica Sisačko-moslavačke županije iz redova srpske nacionalne manjine Mirjana Oluić, dajući podršku ovoj manifestaciji i stanovnicima ovog kraja.

- Susreti su održani ispred kuće koja je u međuvremenu postala vatrogasni dom. Razlog tome je što je dom kulture oštećen u potresu, a ne pristupa se njegovoj obnovi, pa je bilo praktičnije binu postaviti ovdje - rekla nam je predsjednica malogradačkog pododbora Željka Marčinko, ističući da nevrijeme i pljusak nisu ometali manifestaciju, ali su napravili probleme prije održavanja jer je trebalo obnavljati oštećeni šator.

Zainteresirani su mogli vidjeti eksponate iz etno sobe koji su bili pod šatorom, kao i veliku zbirku slika s ranijih manifestacija, a gosti su se još jednom imali prilike uvjeriti u gostoprimstvo Malogračana.

- Rekli su da nisu imali prilike biti tako srdačno dočekani, kao ovdje - kazala nam je. I ove godine naglasila je važnost okupljanja naroda kojeg je na Baniji sve manje; stariji umiru, a mladi odlaze u svijet.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više