Novosti

Kultura

Игрa кoлo, кo гa нe би вoл'o

Успjeшaн нaступ бeoгрaдскoг aнсaмблa Koлo у пунoj двoрaни Kултурнoг цeнтрa Tрaвнo у Зaгрeбу

Nacionalni ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo", u okviru turneje pod nazivom "Kolodrom", 27. novembra uvečer razgalio je punu dvoranu Kulturnog centra Travno u Zagrebu.

U uvodnom dijelu koncerta prikazan je dokumentarni film o baletu "Ohridska legenda" Stevana Hristića, prvi put izvedenom u Narodnom pozorištu u Beogradu 29. novembra 1947. godine. Libreto je zasnovan na građi bajke i legende o vremenu robovanja pod Turcima, a muzika, kao i originalna koreografija, oslanjaju se na folklorne elemente i uzore s područja Južne Srbije, pri čemu je Hristić neke muzičke motive pozajmio iz "X Rukoveti" Stevana Mokranjca.

Slijedio je program satkan od antologijskih numera iz bogatog repertoara ansambla. Preko 50 vrhunskih umjetnika je u 80-minutnom programu između ostalih izvela igre iz Zapadne Srbije, igre iz Prizrena, Starobosansko nemo kolo iz Glamoča, "Trojno" - čobansko nadigravanje iz Istočne Srbije, Šopske igre, Ciganske igre iz Vojvodine, pa i igre iz Bele Krajine, dijela Slovenije gdje od srednjeg vijeka u selima općine Črnomelj živi autohtono srpsko stanovništvo. Publika je ritmičkim aplauzom sve vreme pružala podršku umjetnicima, nagradivši ih na kraju dugotrajnim pljeskanjem.

Koncertu su prisustvovali potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, rukovodstvo Prosvjete na čelu s predsjednikom Milom Radovićem, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Milan Vukelić, direktor Muzeja genocida u Beogradu Dejan Ristić, predsjednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović, rukovodioci više općina u Srbiji, brojni manjinski predstavnici te aktivisti Prosvjete i drugih srpskih organizacija.

Podsjetimo da je Ansambl narodnih igara i pesama Srbije osnovan 1948. u Beogradu, da je sadašnji naziv Kolo dobio 1953. te da u repertoaru ima preko 150 koreografija. Kolo je više puta gostovalo u Zagrebu i drugim krajevima Hrvatske.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više