Novosti

Društvo

Užičko – nastavak

Načelnica Policijske akademije poništila je pedagošku mjeru isključenja iz škole jer je kadetkinja uložila žalbu u kojoj je navela da "nije znala da se radi o užičkom kolu i nije imala namjeru povrijediti ničiji ugled niti čast, kao što ni objava materijala i interes javnosti ne znači povredu ugleda MUP-a"

Large akademija

Užičko kolo na Policijskoj akademiji (foto You Tube)

Prije mjesec dana, završeni polaznici Policijske škole "Josip Jović", nakon deset tjedana nastave u izolaciji, unutar kruga Policijske akademije opustili su se uz užičko kolo. Kadetkinja na čiju je molbu kolo snimano i koja je snimku s mobitela objavila na društvenim mrežama dan kasnije isključena je rješenjem voditeljice Policijske škole. Disciplinske mjere određene su nekim drugi učesnicima zabave i njihovim voditeljima. Policija se ogradila od slučaja i navela kako je ''19-godišnja polaznica nedvojbeno prekršila važeće pravne propise Policijske škole te je nanijela štetu ugledu Ministarstva unutarnjih poslova''.

Sada je priča dobila svoj nastavak. Nakon što su mediji, koji su se tih dana raspisali o događaju pa i o isključenju kadetkinje, prešli na druge teme, načelnica Policijske akademije poništila je pedagošku mjeru isključenja iz škole jer je kadetkinja uložila žalbu. U njoj je navela da "nije znala da se radi o užičkom kolu i nije imala namjeru povrijediti ničiji ugled niti čast, kao što ni objava materijala i interes javnosti ne znači povredu ugleda MUP-a".

Mjera je poništena zbog bitne povrede odredaba postupka, ali to ne znači da je 19-godišnjakinja vraćena, već je predmet dostavljen na ponovno odlučivanje o njenom statusu prvostupanjskom tijelu, kako je napisano u rješenju. Rasplet događaja za sada se odvija po najavama Marija Puškarića, predsjednika Sindikata policijskih službenika Hrvatske, s kojim smo razgovarali nakon događaja. On je tada rekao da dotična kandidatkinja može uložiti žalbu ili pokrenuti upravni spor. Ova druga opcija je moguća ako prvostupanjsko tijelo voditeljice škole ostane pri svojoj prvobitnoj odluci.

Nezavisno o konačnom (ne)isključenju kadetkinje, ostaje pitanje zašto bi sporno bilo kolo koje su ljetos folkloraši iz Srbije također plesali na Trgu bana Jelačića i koje se pleše po svadbama, a u njega se povremeno hvataju fratri i katolički biskupi, kao i brojni licemjeri koji su se u slučaju Policijske škole na njega obrušili. To je kolo dio kulturne baštine i tradicije ovih prostora, koliko god ga neki iz nje pokušavali izbaciti ili koliko god Velimir Bujanec širio hajku na društvenim mrežama.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više