Novosti

Društvo

Prosvjed u Osijeku

Neformalna inicijative građanki i građana Kava za ženska prava organizira u suboru prosvjedno okupljanje povodom ubojstva djevojke Mihaele Berak i ponašanja policije u tom slučaju

Large bece

Ladislav Bece (foto Davor Javorović/PIXSELL)

U Osijeku u subotu, 7. listopada, na Trgu slobode (ispod jedra), s početkom u 11 sati održat će se prosvjed građana na temu "Sigurnost i povjerenje". Skup organizira neformalna inicijativa Kava za ženska prava kao reakciju na ubojstvo studentice Mihaele Berak (21) koju je u Osijeku 20. rujna ubio policajac Marko Smažil (28), nakon čega je iz Policijske uprave osječko-baranjske, što službeno, što neslužbeno uslijedio niz kontradiktornih informacija na temelju kojih, kažu iz inicijative, se ne može zaključiti što se točno događa niti se osjećati sigurno u svome gradu.

"Prošlo je gotovo dva tjedna od ovog nemilog događaja, a iz PU osječko-baranjske se nitko od čelnih ljudi nije obratio građankama i građanima, konferencijom za medije ili kakvim službenim priopćenjem. O njihovim stavovima i mišljenjima saznajemo iz medija pa tako, iako istraga još uvijek traje, čujemo da je šef PU osječko-baranjske Ladislav Bece na sjednici Gradskog vijeća u petak, 29.9. izjavio sljedeće: 'Prema onome što smo mi zaključili, on se malo hvalio i pokazivao novu futrolu. Vadio je pištolj, vadio je streljivo, vraćao, repetirao i u jednome trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku'. Prije toga je iz policije došla informacija o čišćenju oružja, prije toga o sigurnosnom metku, a još prije toga, što je najgnjusnija od svih laži do sada, da se Mihaela Berak sama ubila", stoji u pozivu.

Ističu da institucija kao što je policija ne smije sebi dozvoliti nespretnost u ovolikoj mjeri, jer time banalizira i relativizira slučaj te šalje poruku kako joj nije stalo do ljudskog života i do sigurnosti svojih građana. Mirnim okupljanjem pitaju kada će se osječka policija ispričati zbog gnjusnih neslužbenih i službenih laži i dezinformacija koje su dijelili s javnosti u prvih 24 sata od kako je Mihaela Berak ubijena, kada i kako će osobe koje su ih plasirale u javnost biti sankcionirane, smiju li u policiji dijeliti s javnosti svoje osobne zaključke o tome kako je došlo do ubojstva dok istraga još uvijek traje, kao i što se poduzima po pitanju ovog konkretnog slučaja, ali i buduće komunikacije kako bi povratili povjerenje građana koji se u svom gradu žele osjećati sigurno.

Skupom također žele javno govoriti o nasilju nad ženama, djevojkama, djevojčicama, pokazati svojim sugrađankama da nisu same i da ima onih koji će se za njih boriti i izaći na ulice. Na okupljanje su pozvani gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece.

Više informacija možete pratiti na FB stranici organizatora, neformalne inicijative građanki i građana, Kava za ženska prava.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više