Novosti

Politika

Policijska istraga zbog partizanskih stihova

Po prijavi braniteljske udruge iz Zadra policija je u četvrtak i petak ispitivala roditelje dece iz Osnovne škole Bobota koja su ove godine u Srbu recitovala Nazorove i Ćopićeve pesme. ‘To je zastrašivanje roditelja’, kaže Svetislav Mikerević, predsednik Veća srpske nacionalne manjine u Vukovarsko-sremskoj županiji

Mm98u6v0p9a2umk7ofwbvxls1jp

Spomenik u Srbu (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Zbog učešća dece u programu obeležavanja Dana ustanka naroda Hrvatske 27. jula ove godine u Srbu, u četvrtak i petak je, kako saznaju Novosti, na vrata nekoliko domaćinstava u Boboti zakucala policija. Roditelji koje smo telefonski kontaktirali nisu demantovali ovu informaciju, ali nisu hteli govoriti o sadržaju razgovora s policijom niti o događaju na kojem su učestvovala njihova deca. Policija je, saznajemo, posetila i učiteljicu Ljubicu Bauković koja vodi recitatorsku grupu učenika u Osnovnoj školi Bobota, ali je i ona odbila razgovor na tu temu dok, kako je rekla, čitav postupak ne završi. U vukovarsko-sremskoj policiji nam u telefonskom razgovoru nisu hteli potvrditi informaciju o ispitivanju meštana Bobote, već su nas uputili na službenu komunikaciju putem e-maila.

Nakon što ometanje samog skupa nije uspelo, udruženje Žene u Domovinskom ratu - Zadar uputilo je pravobraniteljici za decu Ivani Milas Klarić predstavku zatraživši ‘javnu osudu zloupotrebljavanja i manipulisanja decom’

Prilikom obeležavanja 75. godišnjice Dana ustanka u organizaciji Srpskog narodnog veća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, manifestaciju su na samom početku pokušale omesti pripadnice braniteljskih udruga, pevajući Thompsonove pesme, a bilo je tu i još oko dvesta prosvednika od kojih su neki bili opremljeni ustaškom ikonografijom. Nakon što ometanje samog skupa nije uspelo, udruženje Žene u Domovinskom ratu - Zadar uputilo je pravobraniteljici za decu Ivani Milas Klarić predstavku zatraživši ‘javnu osudu zloupotrebljavanja i manipulisanja decom, zaštitu dece od ovog i ovakvog širenja mržnje i poticanja na nasilje i sankcionisanje organizatora za ovakvu zloupotrebu dece’. U tom udruženju smatraju da su deca na tom skupu recitovala neprimerene stihove o Titu koji pozivaju na nasilje.

Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, spomenuto zadarsko udruženje i nekoliko građana obratilo se potom Ministarstvu obrazovanja (MZOS). U svom očitovanju MZOS je ‘najoštrije osudio manipulativno korištenje djece iz Bobota’ i upustilo se u diskvalifikaciju samog skupa u Srbu, navodeći čak i to da je ‘nedopustivo raditi na institucionalizaciji 27. srpnja, s obzirom da Hrvatska obilježava 22. lipnja kao Dan antifašističke borbe’. Ministarstvo je dodalo da će ‘ako se utvrdi da recitirani tekstovi potiču na nasilje i mržnju te veličaju pojedine čelne osobe iz totalitarnog režima, poduzeti odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti u odnosu na moguću povredu prava i interesa djece te ukazati na odgovornost organizatora skupa u Srbu zahtijevajući od nadležnih institucija najoštrije sankcije’.

Svetislav Mikerević, predsednik Veća srpske nacionalne manjine u Vukovarsko-sremskoj županiji, koje je bilo organizator dolaska učesnika sa istoka Hrvatske na skup u Srbu, smatra da nema nikakvog osnova za policijska ispitivanja te da se radi o zastrašivanju roditelja čija su deca učestvovala u programu, kao i svih pripadnika srpske nacionalne manjine te antifašistički opredeljenih građana. Mikerević je podsetio da su deca u Srbu recitovala pesme Branka Ćopića i Vladimira Nazora koje u Hrvatskoj, kako je istakao, nisu zabranjene. Udruženje Žene u Domovinskom ratu - Zadar u svojoj prijavi pravobraniteljici ustvrdilo je da su deca recitirala stihove o sekiricama i udaranju po krvnikovoj glavi, što organizatori i učesnici skupa demantuju kao izmišljotinu, ali to je bilo dovoljno da se pokrene hajka koja je sada rezultirala i policijskim ispitivanjem roditelja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više