Novosti

Društvo

Спoртскe игрe ЗУСOП-a

Maнифeстaциja "Дaни зaвичaja, фoлклoрa и oбичaja" у Бoрoву, вeћ трaдициoнaлнo, oсим члaнoвa Зaвичajнoг удружeњa Србa Oзрeнa и Пoсaвинe, кao oргaнизaтoрa, oкупилa je брojнe гoстe и учeсникe пoпулaрних Спoртских игaрa

Large informator sportske %c4%87irilica

Publika na igrama

U okviru manifestacije "Dani zavičaja, folklora i običaja", na sportskim terenima Ozren, u delu Borova, poznatom kao Savulja, 9. juna je i službeno pušteno u funkciju rekonstruisano košarkaško igralište. Spomenuta manifestacija, već tradicionalno, osim članova Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine (ZUSOP), kao organizatora, okupila je brojne goste i učesnike popularnih Sportskih igara.

- Događaj poprima iz godine u godinu međunarodni karakter. Iskoristili smo priliku da otvorimo novi teren za basket s antistres podlogom, projekat vredan gotovo 40 hiljada evra. Polovinu iznosa obezbedilo je Srpsko narodno veće iz Zagreba kroz kapitalne donacije, a drugu polovinu Opština Borovo iz vlastitog budžeta - naglasio načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović. Veruje da će rekonstrukcija igrališta podstaći mlade iz Borova na aktivniju rekreaciju dodajući da je reč o jedno od četiri projekta, koji su planirani na spomenutim sportskim terenima.

Sportske igre ZUSOP-a prepoznatljive su jer okupljaju veliki broj učesnika, koji se takmiče u već zaboravljenim disciplinama. Tako je bilo i te nedelje, kada se njih tristotinjak nadmetalo u skoku u dalj, nošenju jaja u kašikama, trčanju u vreći, potezanju konopca, navlačenju štapa, bacanju kamena s ramena, balotama ili fudbalu. Jedna od možda najtežih disciplina je bacanje kamena s ramena, u kojoj je ove godine briljirao Nikola Skuban iz Vrbasa, koji je kamen, težine 12,5 kg bacio na udaljenost od 7,20 metara.

U skoku u dalj pobedio je Stefan Pavlović iz Novog Sada, prvotimac Fudbalskog kluba Sloga iz Borova, u trčanju u vreći Olivera Gavrilović iz Negoslavaca, u nošenju jajeta u kašici, u konkurenciji dece, najuspešnija je bila Natalija Bogdanić iz Čečave, dok je kod žena titulu najbolje ponela Miljana Tepić iz Teslića. Dominaciju u navlačenju štapa dominaciju potvrdio je Dejan Mitrić iz Broda.

U potezanju konopca najbolji su bili Brođani iz Srpskog sportskog udruženja Prijatelji, koji u Borovo na ovaj ozrensko-posavski višeboj dolaze već 14 godina. Najbolji balotaši su Radoje Nedić i Dragić Ristić, dok je u fudbalu goste iz Broda i Srbobrana pobedila ekipa ZUSOP-a. Predsednik Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine Rajko Lukić zahvalio se Savetu za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Zajedničkom veću opština i Opštini Borovo, kao i drugim sponzorima koji su finansijski pomogli manifestaciju. "Prezadovoljan sam brojem takmičara i posetilaca. Više od 150 dece učestvovalo je u takmičenju što je veliki uspeh", rekao je Lukić.

Manifestaciju je pratio bogat kulturno-umetnički program, u kome su pored izvođača iz Borova, folklorne sekcije ZUSOP-a, Kulturno-umetničkog društva Branislav Nušić i Muške pevačke grupe Naši koreni, učestvovali i folkloraši negoslavačkog pododbrora Prosvjete, Udruženja Veliko kolo iz Novog Sada i Kulturno-umetničkog društva Dušan Stanković iz Čečave. Publici se predstavio i Stevan Parađenović iz Sremske Kamenice, koji nosi titulu "prve frule Vojvodine". Manifestacija je završila ručkom i podelom pehara, diploma i zahvalnica.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više