Novosti

Kratko & jasno

Жeљкa Рeлић: Пoдoдбoри су инклузивни

Пунo ми знaчи нaгрaдa кoja зaoкружуje мojих 15 гoдинa бaвљeњa фoлклoрoм, кaжe дoбитницa Прoсвjeтинe нaгрaдe "Дeсaнкa Ђoрђeвић"

Large razgovor zeljka relic  %c4%87irilica

Što vam osobno znači Prosvjetina nagrada "Desanka Đorđević", priznanje za razvoj amaterskog stvaralaštva unutar SKD-a koje ste zavrijedili za prošlu godinu?

Jako puno, to priznanje zaokružuje sav moj rad i trud u posljednjih 15 godina koliko se bavim folklorom, isprva kao plesačica-amaterka a potom kao voditeljica i koreografkinja ansambla. Nagrada puno znači i Prosvjetinim pododborima, onome u Malom Gradcu kojemu sam još predsjednica, ali i novooformljenom u Benkovcu, gdje sam stručna voditeljica.

Recite nam onda koju više o benkovačkom pododboru?

Već dvije godine, otkako smo čuli da djeca u sklopu SPC-a uče srpski jezik i ćirilicu, radimo na ponovnoj uspostavi Prosvjetina pododbora u Benkovcu; odazvali smo se zapravo inicijativi sveštenika Bojana Savića. Pored folklorne, osnovali smo pjevačku sekciju, a još radimo na tome da ondje osnujemo tzv. aktiv žena. Trenutačno folklornu sekciju čini 35 mladih plesača podijeljenih u tri dobne skupine: malu, srednju i veliku. Osim njih, u benkovačkom je pododboru još pedesetak punoljetnih članova. Okupljamo se u Parohijskom domu, nadajući se da ćemo uskoro dobiti svoje službeno sjedište.

Kao novoutemeljeni ogranak SKD Prosvjeta tek smo ušli u proračunski plan i program, no moram reći da nam svi nastoje izaći ususret: tako nam je potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga potkraj prošle godine omogućila da otputujemo u Zagreb, ponajprije radi posjeta Prosvjetinoj centrali. S našom zagrebačkom centralom u startu smo uspostavili dobru suradnju, zasigurno i stoga što smo jedan od rijetkih pododbora u Dalmaciji, gdje inače živi puno pripadnika naše zajednice; pored benkovačkog, radi pododbor u Kninu sa pjevačkom sekcijom.

Kao doista aktivan odbor, mi iz Benkovca nastojimo posložiti svojevrsnu "dalmatinsku koordinaciju", kako bih mogla odlaziti i do Zadra i Šibenika, odnosno uskakati svagdje gdje ima interesa i volje da se radi na očuvanju naše tradicije. Već sad nam iz tih gradova dolaze djeca na probe, pa sam uvjerena da bismo u svim većim mjestima mogli oformiti pododbore, organizirati manifestacije ili barem okupljati plesače. I za to imamo širu podršku, pa smo tako prilikom slave VSNM-a Zadarske županije o tim temama razgovarali sa županom. Mnogi su nam voljni pomoći, jedino nas benkovački gradonačelnik još nije primio, ne znam iz kojeg razloga.

Bez obzira na izostanak gradonačelnikove podrške, što sve ove godine planirate uraditi u Benkovcu?

Planiramo održati manifestaciju sličnu malogradačkim Susretima na Baniji, no još nismo izradili troškovnike i utanačili termine. Naime, ljeti ovdje bude kaotično, jer između juna i septembra svi nastoje održati svoju manifestaciju pred većim brojem ljudi. Isto tako, ne bismo željeli da se naša folklorna manifestacija vremenski preklapa s onima drugih pododbora, uz ostalo i stoga što bismo željeli da naša djeca odu u Voćin i Slatinu, odnosno da obiđu druge dijelove Hrvatske, ne samo Dalmaciju. Moram reći da imamo puno planova vezanih uz putovanja i gostovanja.

A kakvo je stanje u Malom Gradcu, s obzirom na to da ste i predsjednica tamošnjeg pododbora?

Taj je Prosvjetin ogranak, nažalost, na 'stend baju': plesača nema, jer su nekadašnja djeca odrasla i otišla odande, pa se sve svelo na nas desetak starijih plesača. Kako se ove godine na svim razinama Prosvjete održavaju izborne skupštine, vidjet ćemo tko će me naslijediti na predsjedničkoj poziciji i hoće li se išta uraditi da se stanje promijeni nabolje. Kao dobrovoljni vatrogasac povezala sam Prosvjetin ogranak s malogradačkim DVD-om, pa su se naša djeca okušala kao volonteri i u toj disciplini, no za sada u Benkovcu nema poveznice naših malih folkloraša s vatrogascima.

U posljednjih par mjeseci oformljeno je nekoliko Prosvjetinih pododbora širom Hrvatske?

To je itekako važno: i sama dolazim iz male sredine, pa primjećujem koliko djeci i njihovim roditeljima znači postojanje pododbora: svi se u radu po sekcijama zdušno angažiraju pa budu sretni na probama i nastupima. Naši pododbori su inkluzivni, tkogod nam se pridruži, dobrodošao je.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više