Novosti

Kultura

Бeкриjинo вeчe

У oквиру истoимeнe мaнифeстaциje у Нeгoслaвцимa сe oкупилo нeкoликo културнo-умeтничких друштaвa

Large informator bekrijino %c4%87irilica

Priredba u Negoslavcima

Manifestacija, koju niz godina organizuje negoslavački pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, nazvana "Bekrijino veče", održana je 8. juna na letnjoj sceni, iza zgrade opštine Negoslavci. Za dobrodošlicu, program su otvorili domaćini, izvođenjem spleta dečjih igara "Učitelju, lutko molovana" i "Prođi Mile kroz naš kraj".

- Volim plesati i pevati i bavim se folklorom od vrtića - ispričala je Milica Mišić, učenica petog razreda škole u Negoslavcima, koja pleše u lokalnom KUD-u Bekrija. "Bekrijino veče" nastupom su uveličali i članovi Prosvjetinog pododbora iz Jagodnjaka u Baranji. U sklopu pododbora, pored folklorne grupe, koja je osnovana 2001. godine, deluju recitatorska sekcija i pevačka grupa.

- Duže vremena sarađujemo s negoslavačkim pododborom. Danas smo premijerno predstavili novu nošnju, za "Igre iz Jasenice". Koreografiju smo već izvodili pred domaćom publikom u Jagodnjaku - rekla je voditeljka folklorne sekcije Dragana Vujaklija. Ovogodišnji gosti u Negoslavcima bili su i članovi KUD-a Sloga iz Vukovara, Ansambl narodnih igara SKD-a Prosvjeta iz Vukovara, Ženska pevačka grupa koja deluje pri Ansamblu i borovski KUD "Branislav Nušić".

- Naši plesači su izveli "Igre iz Bele Palanke". Učesnici manifestacije su folkloraši s kojima sarađujemo duži niz godina, to su društva iz naše okoline s kojima imamo odličnu saradnju. To je lepa manifestacija koja ima kontinuitet, a bitno je da su deca vesela i da je publika zadovoljna - rekao je umetnički rukovodilac Zoran Abadžić, predstavljajući srednju grupu folkloraša. U ime organizatora, predsednica pododbora domaćina Milica Šarčević Tunjić izrazila je zahvalnost gostima i publici, što su, uprkos visokoj temperaturi, na otvorenom pratili nastupe učesnika.

- Iz naše Prosvjete nastupale su dve mlađe i jedna starija grupa. Najmlađe grupe su se predstavile koreografijama "Učitelju, lutko molovana" i "Prođi Mile kroz naš kraj", a starija grupa Igrama iz Srbije – "Pošla cura na prelo" - rekla je predsednica predsednica negoslavačkog pododbora Prosvjete. Manifestacija "Bekrijino veče" finansirana je sredstvima Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Opštine Negoslavci.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više