Novosti

Kratko & jasno

Željka Marčinko: Punom parom usprkos nevoljama

Jedini u ovom kraju neprekidno radimo usprkos svemu što nas je zadesilo, kaže predsjednica malogradačkog pododbora Prosvjete

Large mini

Prosvjetin pododbor u Malom Gradcu slavi dvadeset godina postojanja: što to znači za vas, selo i cijeli kraj?

Znači nam mnogo: pododbor smo uspjeli održati svih ovih godina, radeći u svakojakim uvjetima i okolnostima, čak i za prirodnih katastrofa i pandemije. A uradili smo doista puno, od uređenja doma koji će kasnije stradati u potresu do organizacije brojnih manifestacija i nastupa naših sekcija. Nijednom od dosadašnjih predsjednika nije bilo lako, no drago mi je što smo okupljanjem članstva očuvali svoju folklornu tradiciju, pa sada starija grupa ima petnaestero plesača, od čega desetero aktivnih; u onoj mlađoj su učenici nižih razreda osnovnih škola, ne samo iz Gline nego iz po dvadesetak kilometara udaljenih naselja, poput Jabukovca i Luščana. Roditelji te mališane redovito dovoze na probe, unatoč tome što im ne podmirujemo putne troškove. Koliko god plesača bilo, važno nam je da smo dalje otvoreni za sve koji vole njegovati folklornu baštinu Banije, neovisno o tome koje su nacionalne pripadnosti. Stoga nam je čast što nas zovu na gostovanja po cijeloj Hrvatskoj, ali i to da imamo mogućnost ugošćavati druge naše pododbore i ostale KUD-ove. Bez lažne skromnosti mogu reći da jedini u ovom kraju radimo punom parom unatoč svemu što nas je zadesilo, čime itekako čuvamo blago narodnih pjesama i plesova Banije.

No zacijelo se pritom suočavate s gomilom problema. Koji su najveći?

Potres je 2020. oštetio nekoliko seoskih kuća, no mnogo više štete načinilo je nevrijeme dan nakon lanjskih susreta folkloraša, kada se srušilo sve što je napuklo u prvoj katastrofi. Dom kulture koji smo godinama obnavljali i u njemu održavali probe i nastupe, označen je nakon potresa žutom naljepnicom i nužna mu je obnova. Dodatni problem je u tome što je taj prostor gradsko vlasništvo, mi smo samo u najmu, a Grad nam slabo pomaže iako sam raspisivala projekte, zivkala bivšeg i aktualnog gradonačelnika te puno puta tražila podršku Prosvjetina generalnog sekretara Slobodana Živkovića kako bismo zajedno pronašli nekakvo rješenje. Sada radimo u jednom dijelu Vatrogasnog doma, no i dalje nam manjka prostora, pa pokušavam nabaviti oveći šator prikladan za probe barem za lijepog vremena, a s grijalicom i za hladnoća. U nevremenu su stradali i šatori u koje smo nakon potresa pohranili eksponate iz naše etno-sobe, pa smo i njih ponovno prikupljali.

S kime sve surađujete, pogotovu na mjesnoj razini?

Učlanjeni mališani su automatski povezani s vatrogastvom, odnosno ovdašnjim DVD-om, pa je tako Gradska vatrogasna zajednica Gline nedavno dodijelila zahvalnice za sedmero naših mališana koji su volontirali nakon potresa unatoč tome što su im i samima domovi bili oštećeni: u suradnji s HGSS-om i Crvenim križem pomagali su svima kojima je trebalo. Na obilježavanju našeg jubileja bili su predsjednici svih Prosvjetinih odbora s Banije i šire, jer sa svima dobro surađujemo. Tako smo ovog Đurđevdana nastupali u Dvoru, pozvani smo u Beli Manastir i Garešnicu, a potkraj juna u Bijelo Brdo idu ne samo naši folkloraši nego i članovi koji će sudjelovati u tamošnjem vatrogasnom natjecanju. O svemu govore i dobri rezultati na cijelom nizu smotri i natjecanja. Isto tako, intenziviramo pripreme za tradicionalne Susrete na Baniji, koji će biti održani 30. jula. Pored sekcija drugih Prosvjetinih pododbora, ugostit ćemo tom prilikom članove bar jednog kulturno-umjetničkog društva iz Srbije, jer i dalje namjeravamo širiti prosto suradnje. Dakako, surađujemo i s glinskim KUD-ovima Treća sreća i Glinska tamburica, s kojima redovito sudjelujemo u gradskim manifestacijama poput božićnih sajmova i dana kruha. Moram spomenuti pomoć koju nam kroz zanimljive aktivnosti i programe za naše najmlađe članove pruža humanitarna udruga ADRA; ima tu svega, od zajedničkog pečenja kolača do izleta. Tu je, jasno, i konstantno kvalitetna suradnja s centralom Prosvjete u Zagrebu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više