Novosti

Kronika

Бoгaтa трaдициja Maлoг Грaдцa

У Maлoм Грaдцу oбиљeжeнa 20. гoдишњицa пoдoдбoрa "Прoсвjeтe" кojи спaдa мeђу нajaктивниjиe oд укупнo 53 пoдoдбoрa oвoг друштвa кoje брojи прeкo 2.000 члaнoвa

Large gradac

U Malom Gradcu nastupila je i folklorna skupina "Prosvjete" (foto Nenad Jovanović)

Pododbor "Prosvjete" u Malom Gradcu prigodnim je programom i podjelom priznanja zaslužnima za uspješan i neprekidan rad 22. maja obilježio 20 godina svog postojanja i rada, a isti dan bila je i slava sela Sv. Nikola Letnji (Nikolica), na što je podsjetila predsjednica pododbora Željka Marčinko.

- S obzirom na opću situaciju na Baniji i uslove u kojima pododbor radi, kao i na činjenicu da je u ovom kraju sve manje ljudi, 20 godina rada na ovom području zaista je vrijedno hvale. Željka Marčinko je okupila djecu i animirala ih za rad u "Prosvjeti" što je zalog da će naše udruženje imati bogatu budućnost - rekla je sisačko-moslavačka dožupanica Mirjana Oluić.

- Pododbor u Malom Gradcu je jedan od najaktivnijih od ukupno 53 naša pododbora s oko 2.000 članova. Već 20 godina održavaju manifestacije koje obuhvaćaju veliki broj ljudi uz predstavljanje drugih pododbora - rekao je potpredsjednik "Prosvjete" Siniša Tatalović i izrazio nadu da će se nakon epidemije Covida-19 pokrenuti aktivnosti koje su se održavale do 2019. godine.

Gradonačelnik Gline Ivan Janković rekao je da gradske vlasti podržavaju rad svih kulturnih i umjetničkih udruženja, pa tako i malogradački pododbor.

- Naša vrata uvijek su otvorena za sve one koji se društveno angažiraju, okupljaju zajednicu i na kraju krajeva, daju zajednici određeni sadržaj, kazao je.

- U ovih 20 godina bilo je puno druženja i dešavanja, posebno za djecu koja nisu imala kuda ići. Danas je situacija drugačija, ali je tradicija ostala. U toku je smjena generacija, pa sada radimo samo s djecom. Imamo pet ugovorenih nastupa i pripremamo se za tradicionalne 20. Susrete na Baniji koji će biti održani 30. jula kod vatrogasnog doma, jer nam je potres uništio dom kulture koji smo proteklih godina obnavljali svojim rukama. Ipak, bar smo djelomično obnovili ovaj vatrogasni dom u kojem vježbamo - rekao nam je Janko Likar, zamjenik predsjednice pododbora.

- Tih 20 godina rada malogradačkog pododbora mnogo znači i njihovim kolegama iz garešničkog pododbora i KUD-a Moslavina. Od početka, kad je pododbor u Malom Gradcu pokrenula pokojna Milica Sanković, zajedno smo krenuli s radom i surađujemo do danas - kazao nam je predsjednik garešničkog pododbora Zoran Blanuša.

Mali Gradac ima budućnost, rekla je za Novosti Slavica Marčeta, voditeljica humanitarne organizacije ADRA Hrvatska.

- Od prvog dana potresa svaki dan smo u Malom Gradcu i selima oko Gline. Surađujemo sa svim stanovnicima, obišli smo svako kućanstvo i postali dio ovog kraja, kao i dio kulturnih manifestacija koje ne samo da čuvaju tradiciju, nego i potiču djecu na kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Podržavamo takve skupove i radujemo se što možemo biti dio njih i dio života ovog kraja - naglasila je Marčeta.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više