Novosti

Kultura

У Чикaгу oдржaнo 22. Kрajишкo прeлo

Kрajишкo прeлo билa je приликa дa публикa види игрe и пjeсмe Србa сa пoдручja Бaниje, Ликe, Koрдунa и Бoсaнскe Kрajинe тe дa сe упoзнa сa знaмeнитим Србимa сa Бaниje

Large %c4%8clanovi %c5%a0kole srpskog folkora slog iz hamilotna  1

Članovi Škole srpskog folkora Slog iz Hamiltona (foto Svetozar Dančuo)

U velikoj sali manastira Nova Gračanica kod Čikaga održano je 22. Krajiško prelo i u tom sklopu Festival igara i pjesama Srba sa prostora Krajina, one iz Hrvatske i iz Bosne. Program je trajao više od jednog sata, a izvodile su se igre i pjesme Srba sa područja Banije, Like, Korduna i Bosanske Krajine.

Nastupili su Škola srpskog folklora Sloga iz Kanade i Folklorni ansambl Oko sokolovo iz Čikaga. Većinu prikazanog programa posjetioci su prvi puta vidjeli i čuli u Čikagu, a govorilo se i o tamburici-samici koja je većini igara bila muzička podloga. Sviranje na ovom instrumentu odnedavno je uvršteno u registar nematerijalnog kulturnog naslijeđa Republike Srbije i na taj način uživa posebnu zaštitu.

Krajiško prelo uvijek privuče veliki broj posjetilaca (Foto: Svetozar Dančuo)

Krajiško prelo je inače najposjećenija srpska manifestacija u Čikagu, a na programu su bile i igre i pjesme i iz Srbije koje su izvodili folkloraši Oplenca, grupe koja djeluje u sklopu srpskog hrama Svetog Jovana Krstitelja u čikaškom predgrađu Belwood. Bila je postavljena i izložba rukotvorina, autentičnih muzičkih instrumenata, starih alata i predmeta koji su dijelom donijeti u izbjegličkoj koloni tokom egzodusa 1995. godine i to prvenstveno zaslugom Ljube Bjelanović i sestara Mirjane i Radmile Polovine.

Brojnim posjetiocima su se obratili generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović istakavši da je Srbija otvorena za sve Srbe koji žele da postanu njeni državljani i generalna konzulica BiH Tatjana Telić koja je sa ponosom navela svoje srpsko porijeklo iz Dalmacije. Prigodne besjede održali su i sveštenik Savo Bosanac i iguman manastira Nova Gračanica Sergej Puškar. Potpredsjednica Škole Srpskog foklora Đurđa Daić je izrazila nadu da će dva grada u kojima žive najbrojnije zajednice krajiških Srba u Americi i Kanadi, Čikago i Hamilotn, nastaviti saradnju u očuvanju srpskih krajiških narodih običaja.

Izložba o znamenitim Srbima rođenim na Baniji (Foto: Svetozar Dančuo)

Predsjednik Udruženja krajiških Srba Prelo Ljubinko Špegar je istakao da je ovo Udruženje neprofitna organizacija čiji je osnovni zadatak da se i u Americi sačuvaju običaji, tradicija, igre i pjesme Srba iz Krajina. Udruženje nije zanemarilo ni humanitarni rad pa tako pomaže ratnim invalidima, njihovim porodicama, kao i višečlanim siromašnim izbjegličkim i povratničkim porodicama. Pomažu u obnovi oštećenih i srušenih srpskih hramova na području krajina i Federacije BiH, a značajna sredstva ulažu u izdavačku djelatnost koja se odnosi na kulturu, tradiciju, literaturu i ličnosti iz Krajina.

Duško Čučković, potpredsjednik te organizacije posebno se zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Americi koja već više od dve decenije ustupa svoje sale, hramove i imanja za aktivnosti koje organiziraju Krajišnici u Čikagu.

Posjetioci su se na Prelu mogli upoznati i sa znamenitim ličnostima, Srbima rođenima na Baniji o kojima je pisao Branko Krnjaić. Na taj je način nastavljena tradicija da se pored običaja, od zaborava otrgnu i znameniti preci. Prijašnjih godina u Čikagu su bili predstavljeni znameniti Srbi rođeni u Dalmaciji i na Kordunu autora Milorada Kuraice i Svetozara Dančua.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više