Novosti

Kultura

Смoтрa у Зaдру

Aнсaмбли су прeдстaвљaли српску, слoвeнску, бoшњaчку, aлбaнску и мaкeдoнску мaњину

Large informator smotra  %c4%87irilica

Jedan od nastupa u središtu Zadra

Svi koji su se 1. juna našli na Trgu pet bunara u Zadru mogli su uživati u folklornim nastupima i gastronomskoj ponudi manjina u Zadarskoj županiji. Tu već tradicionalnu manifestaciju, povodom Međunarodnog dana kulturne raznolikosti, organizirala je Koordinacija nacionalnih manjina Zadarske županije.

U publici su bili predstavnici Grada i Županije, među kojima gradonačelnik Zadra Branko Dukić, saborska zastupnica Anja Šimpraga, Rajka Rađenović iz županijskog VSNM-a te brojni aktivisti srpske i drugih zajednica. Uslijedio je kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali ansambli koji predstavljaju srpsku, slovensku, bošnjačku, albansku i makedonsku manjinu.

Ove godine prvi su put nastupili folkloraši pododbora Prosvjete iz Benkovca, pa je njihova dječja mješovita grupa izvela niz plesova i kola. Bili su vrlo zadovoljni reakcijama publike, ali i kako smo ih dočekali, rekla nam je nakon manifestacije Rajka Rađenović, ističući da se srpska zajednica predstavila i u gastronomskom dijelu – bili su tu lički sir, basa, suhomesnati proizvodi i druge delicije.

Slovence koji žive u Zadru, udružene u Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar koje je članica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj, predstavljala je folklorna grupa Gozdar iz Črna na Koroškem, Bošnjake je predstavljao Mješoviti hor "Šeher" iz Zadra, Makedonce pjevačka sekcija Makedonskog kulturnog društva (MKD) "Biljana" iz Zadra, dok je Albance predstavljala folklorna sekcija KUD-a "Škendija" iz Zagreba. Naravno, sve su se manjine, na veliko zadovoljstvo posjetilaca dostojno predstavile svojim specijalitetima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više