Novosti

Kultura

Pričaj na svom jeziku

Desetom manifestacijom, u kojoj je učestvovalo preko stotinu učenika devet nacionalnih manjina, Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, obilježila je međunarodni Dan materinskog jezika

Large 1jezik 26

Mnoštvo okupljenih u Zagrebu (foto Nenad Jovanović)

Jubilarnom, desetom manifestacijom "Pričaj mi na svom jeziku" u kojoj je učestvovalo preko stotinu učenika iz redova devet nacionalnih manjina, Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, obilježila je međunarodni Dan materinskog jezika.

- Ova nam manifestacija znači puno jer možemo prikazati bogatstvo raznolikosti nacionalnih manjina u Zagrebu. Tu se održava najviše nastava na materinskom jeziku po B i C modelima i tu je najviše učenika koji te modele pohađaju. To je pokazatelj da Zagreb ima bogatstvo različitosti. Manifestacija uspijeva zahvaljujući velikom zalaganju učenika, roditelja i učitelja - rekao nam je prije skupa predsjednik Koordinacije Armin Hodžić.

(Foto: Nenad Jovanović)

(Foto: Nenad Jovanović)

Voditeljica Odjela za nacionalne manjine Ljiljana Klašnja zahvalila je svima koji stručnom radom s djecom daju doprinos da se jezici i kultura manjina populariziraju.

- Iznimno je važno da se djecom govorite jezikom mama i tata, djedova i baka. Ostanite ustrajni u provedbi programa vezanih uz integraciju, očuvanje tradicije, promicanje kulture i jezika vaših nacionalnih zajednica, osobito kad su djeca i mladi u fokusu - naglasila je, ističući veliku zaslugu Melite Orešković, profesorice i tajnice Gradskog vijeća albanske manjine koja je pokrenula manifestaciju.

(Foto: Nenad Jovanović)

(Foto: Nenad Jovanović)

Svaka se manjina predstavila različitim programom učenika osnovnih i srednjih škola koji pohađaju nastavu na manjinskim jezicima, od recitacija do igrokaza. Pjesmu Branka Ćopića "Pjesma đaka prvaka" recitirali su učenici osnovnih škola koji idu na nastavu srpskog jezika po C modelu s kojima je vježbala profesorica Valentina Pipinić.

Učenici Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" izveli su kratki program povodom  dvjestote godišnjice rođenja Branka Radičevića koji je s njima uvježbala profesorica Jasmina Veldić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više