Novosti

Kultura

Фoлклoрни крвoтoк

Гoтoвo 300 учeсникa из 14 културнo-умeтничких друштaвa oкупилo сe у улoзи чувaрa трaдициje и културe српскoг нaрoдa сa пoдручja дeлoвaњa ЗВO-a нa 13. пo рeду Смoтри српскoг фoлклoрa - Вукoвaр 2023.

Large informator folklorni krvotok  %c4%87irilica

Smotra srpskog folklora u Vukovaru

Ovogodišnja, 13. po redu Smotra srpskog folklora - Vukovar 2023., u organizaciji Zajedničkog veća opština održana je 25. novembra u Sportskoj dvorani Osnovne škole Dragutin Tadijanović. Gotovo 300 učesnika iz 14 kulturno-umetničkih društava okupilo se u ulozi čuvara tradicije i kulture srpskog naroda sa područja delovanja ZVO-a.

- Smotra folklora  održava se s ciljem da se promoviše rad KU-ova sa prostora delovanja ZVO-a. To je vid očuvanja našeg kulturnog nasleđa, kroz igre sa svih etničkih prostora na kojima obitavaju pripadnici srpske zajednice – rekao je u ime organizatora, predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić.

Članovi KUD-a Ljubomir Ratić Bubo iz Vere, nakon nekoliko godina pauze ponovo su se okupili i sa osam parova pokazali publici da prestankom rada u prošlom periodu nisu zaboravljeni plesni koraci.

- Želja i čast nam je bila da opet zaigramo na bilo kojoj sceni. Okupili smo se u velikom broju, dosta starijih igrača se vratilo, ali ohrabruje činjenica da imamo i podmladak, na šta smo posebno ponosni- rekao je Bojan Maslarević, umetnički rukovodilac.

Nada se poboljšanju rada istakavši da im je plan organizacija jedne ili dve smotre u selu. Nastupe ansambala na sceni pratila je Dajana Kostić, tzv. Selektor Smotre ili stručni konsultant.

- Od mene se očekuje da analiziram sve programe i upoznam ih sa mogućnostima napretka u radu te pružim korisne sugestije kojima mogu da poboljšaju svoj rad - rekla je Kostićeva, istakavši da je njena uloga prevashodno savetodavna.

- Spadam u one kojima je folklor deo krvotoka. Verujem u to i gledajući ovoliko mladih, vidim da ima perspektive za ovakav vid kulturnog amaterizma.  Tradiciju moramo da čuvamo od temelja - poručila je Kostićeva. Subotnji program je finansijski podržao Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više