Novosti

Manjinski zastupnik

Zavaravanje potrošača

Zavaravajuće tehnike idu na štetu potrošača, financijski, zdravstveno i pravno. Isto vrijedi i za agresivne prakse; kampanje prodaje, dolaženja ili dospijevanja do potrošača, kazao je Milorad Pupovac

Large 3

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

U srijedu, 19. januara, Milorad Pupovac je govorio o konačnom prijedlogu Zakona o zaštiti potrošača. Smatra da je veoma dobro što se Zakon o zaštiti potrošača unapređuje direktivama Europske unije, jer je praksa ugrađivanja tih direktiva u domaće zakonodavstvo jedan od pokazatelja važnosti članstva u EU. Skrenuo je pažnju na pojedine odredbe Zakona o zaštiti potrošača te na zavaravajuću i agresivnu praksu trgovaca.

- Zavaravajuće prakse su one kojima se potrošače navodi ili zavodi u odluci oko kupovine ili uzimanja neke robe. Tehnike se iz dana u dan sve više razvijaju i one doista nemaju nikakve veze sa vladama, niti sa saborima, niti sa jedinicama lokalne samouprave. Spadaju u interese trgovaca, proizvođača i drugih koji koriste sva retorička sredstva, sva sredstva propagande i oglašavanja kako bi postigli svoj cilj, a to je da prodaju proizvod. Zavaravajuće tehnike idu na štetu potrošača, financijski, zdravstveno i pravno. Isto vrijedi i za agresivne prakse; kampanje prodaje, dolaženja ili dospijevanja do potrošača, ne samo preko medija i medijskih kanala nego do vrata, poštanskog sandučića i na razne druge načine - kazao je Pupovac.

Osim toga, uputio je kritiku kontrole provedbe. Na proizvodima često nije potpuno deklarirano porijeklo robe, kod smrznute hrane nije deklariran datum smrzavanja, posebno kod mesa i mesnih prerađevina. Također, obavezno je da svaki proizvod koji se prodaje na području Hrvatske, a proizveden je u nekoj drugoj zemlji, mora imati prijevod deklaracije. Kada je riječ o Nacionalnom vijeću za zaštitu potrošača, Pupovac je kazao postoji sve manje udruga koje se time bave. Od 237 udruga za zaštitu potrošača, aktivno ih je svega deset.

- Mislim da je to slaba točka u zaštiti naših potrošača i treba učiniti sve da imamo veći broj udruga, da imamo jači savez potrošača i da imamo bolje financiranje nego što imamo - zaključio je Pupovac.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više