Novosti

Politika

‘Zaveštanjem’ protiv zaborava

Zagrebačka premijera dokumentarnog filma o stradanju djece u Jasenovcu: ‘Zanimale su me intimne ispovijedi preživjelih, ekspresija i empatija, a manje iznošenje historijskih činjenica’, kazao je redatelj Ivan Jović

U organizaciji SNV-a 22. aprila, na godišnjicu proboja posljednjih logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, u zagrebačkoj Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji ‘Katarina Kantakuzina Branković’ održana je projekcija filma ‘Zaveštanje’ Ivana Jovića. Tema dokumentarca, koji je napokon dočekao svoju premijeru i u Zagrebu, jasenovačko je stradanje najmlađih, prikazano kroz iskaze 94 bivših logoraša, uglavnom srpske nacionalnosti, koji su po dovođenju u tamošnji pakao ili upućivani u dječje logore u Sisku i Jastrebarskom ili pokatoličavani pa udomljavani po seoskim domaćinstvima.

- Neposredan povod snimanju filma bilo je moje saznanje da nijedna institucija, pa ni beogradski Muzej genocida, nema arhivu s iskazima preživjelih, čime bi se patnje i stradanja nevinih i najmlađih učinile vidljivijima i otpornijima na zaborav - kaže autor, pa nastavlja objašnjavati kako je filmska ekipa dolazila do svjedočanstava i svjedoka.

- U početku smo iskaze skupljali po metodi i uz pomoć Fondacije Šoa, koju je osnovao poznati redatelj Steven Spielberg i koja je prikupila velik broj jevrejskih svjedočanstava o paklu holokausta. Njihovu smo metodu morali prilagođavati kad smo se suočili s nedostatkom podataka o preživjelima, u čemu su nam pomogla neka izbjeglička udruženja: isprva smo se susretali s nepovjerljivošću ljudi kojima nije bilo jasno zašto želimo slušati priče koje nisu ispričali ni svojoj djeci i unucima. Osim toga, mnogi se nisu željeli prisjećati svega onoga kroz što su prošli - kaže Jović.

- Zanimale su me prije svega intimne ispovijedi preživjelih, ekspresija i empatija, a manje iznošenje historijskih činjenica o zbivanjima. Ekipa je u tri godine snimila 450 sati materijala, sprijateljivši se pritom s danas već starim ljudima i njihovim porodicama. Mnogi su nam zahvalili što smo im omogućili da iznesu svoja sjećanja, pa nam je tako jedan od preživjelih kazao: ‘Hvala vam što ste mi omogućili da ovo ispričam, ne samo zbog mene nego i zbog svih onih koji su stradali i koji to nikada nisu mogli - tumači ovaj filmaš.

- Cilj nam je bio uz pomoć obimnog prikupljenog materijala omogućiti da do današnjih generacija dopru glasovi onih koji nikada nisu imali priliku ispričati svoju priču o patnjama i stradanju, ali i čovječnosti onih koji su im u tom paklu pomogli - kaže Jović.

Iskazi preživjelih prikupljani su u banjalučkom kraju, Vojvodini i širem beogradskom području, ponajviše stoga što su mnogi od njih nakon Drugoga svjetskog rata zauvijek napustili svoj zavičaj ili su iz njega bili prisiljeni izbjeći za ratnih sukoba devedesetih.

Zagrebačkoj premijeri ‘Zaveštanja’ prisustvovali su i saborski zastupnici Furio Radin i Milorad Pupovac, predstavnici židovske zajednice Ognjen Kraus i Sanja Zoričić Tabaković i članovi Antifašističke lige RH Zoran Pusić i Eugen Jakovčić te brojni aktivisti iz civilnog sektora i srpskih manjinskih organizacija.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više