Novosti

Kronika

Живoтнe причe млaдих Рoмa

Излoжбa рaдoвa рeдaтeљицa Maртинe Глoбoчник и Moрaнe Икић Koмљeнoвић у Зaгрeбу: Видeo рaдoви укaзуjу нa нeпoштивaњe људских прaвa и дискриминaциjу тe утjeчу нa рушeњe стeрeoтипa o Рoмимa

Rtdchpm4g8qivr1n585gwyb09hm

Video radovi govore o životu Roma

Izložba ‘Moj dan - život djece i mladih Roma’ redateljica Martine Globočnik i Morane Ikić Komljenović otvorena je u Galeriji Forum u Zagrebu, a donosi poglede na život djece i mladih pripadnika romske nacionalne manjine kroz šest video radova. Dokumentaristički video radovi ukazuju na nepoštivanje ljudskih prava i diskriminaciju te utječu na rušenje stereotipa o Romima. U produkciji kuće Fejd in, radovi gledatelja uvode u svakodnevicu djece i mladih pripadnika romske nacionalne manjine kroz prikaz stvarnih priča.

Željka Stojanović (11) živi u romskom naselju u Slavonskom Brodu i najstarije je dijete. Željkina majka nije znala pisati ali ju je Željka naučila pa majka sada može samostalno u trgovinu i banku. Željka voli pomagati drugima i voljela bi postati učiteljica kad odraste. Stiven Oršuš (13) živi u naselju Sitnice nadomak Murskog Središća. Pomaže ocu koji se bavi sakupljanjem starog željeza i ponosan je jer može samostalno napraviti bicikl. Stiven kaže da je umjetnička duša, uključen je u rad dramske skupine okupljene u Malom kazalištu Mursko Središće, a bavi se i glazbom u tamburaškom sastavu.

- Htio bih da završim školu i želio bih da imam posao i da imam dobar život. To je bitno i za moju djecu kad ću ih imati, da mogu biti sam sebi svoj gazda! – kaže pred kamerom Stiven.

Melanija Mešić (24) je iz zagrebačkog naselja Ferenščica. Upisala je Medicinski fakultet u Splitu, ali joj je na drugoj godini fakulteta dijagnosticirana leukemija i morala je privremeno obustaviti studij. Tokom oporavka otkrila je razne afinitete: uči korejski jezik, kaligrafiju i kulturu. Pored toga, pleše u hip-hop plesnom studiju, ima svoj JuTjub kanal i glumi sebe u predstavi ‘Pogledaj me’. Najviše od svega veseli je povratak na fakultet.

Aleksandar Kovačić (11) iz sela Mačkovac nadaren je za slikanje pa jednog dana želi upisati Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Antonija Kalanjoš (19) živi u Osijeku u podružnici doma SOS sela Ladimirovci i školuje se za fizioterapeutkinju. Zbog narušenih obiteljskih odnosa izdvojena je iz obitelji, ali danas ima bolji odnos sa svojim roditeljima. Kad dođe kući ima pomiješane osjećaje. ‘Super je što vidim mamu i tatu, ali mislim da ne pripadam toj sredini. Ne bih mogla živjeti tamo cijelo vrijeme’ - govori Antonija i dodaje da u Domu može više postići. Nenad Jovanović (17) ide u drugi razred Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu, a od šeste godine trenira nogomet. Trenutno igra za nogometni klub MV Kroacija 1976 u drugoj županijskoj ligi.

- Dokumentirajući žive i neposredne situacije, upoznajemo obitelj, prijatelje i probleme s kojima se nose tako da govore o prijelomnom ili važnom trenutku koji ih je obilježio kroz njihovo odrastanje - kazale su redateljice o junacima svojih priča.

Izložba je dio projekta Uključivanje Roma - Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I koji provodi Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Šest osobnih priča mladih moguće je pogledati do 7. oktobra 2020.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više