Novosti

Kronika

Знaчaj Пoдрaвскe рeпубликe

Oбљeтницa oслoбoђeњa Koпривницe и успoстaвe нaрoднe влaсти 1943: Koпривничкa aкциja oствaрeнa je у кoнтeксту прикључeњa Истрe, Kвaрнeрa и Зaдрa мaтици Хрвaтскoj

Z0vv12qlc8si54kejsttontnkt9

Gradska vijećnica Koprivnice

U organizaciji Povijesnog društva Koprivnica (PDK), u Gradskoj vijećnici Koprivnice održan je naučni skup na temu ‘Podravska republika’. Povjesničari, etnolozi i arheolozi održali su predavanja o raznim aspektima ovog tijel narodne vlasti na oslobođenom području. Ivo Goldštajn prisutne je upoznao sa stanjem na ratištu 1943. godine.

Po njegovim riječima, početkom veljače prekretne 1943. godine, skršeni su Nijemci kod Staljingrada. Koprivnica je je uoči oslobođenja bila prometno odsječena, srušeni su lokalni mostovi i pruge. Uništene su mnoge komunikacije tako da fašističke snage nisu imale nikakve šanse. Koprivnička akcija ostvarena je u kontekstu priključenja Istre, Kvarnera i Zadra matici Hrvatskoj. U to vrijeme stvorene su federalna Jugoslavija i Hrvatska, istaknuo je Goldstein.

Koprivnički povjesničar Hrvoje Petrić govorio je o politici Hrvatske seljačke stranke i pritom otkrio malo nepoznate pojedinosti.

- HSS je bila u bliskoj koaliciji sa Samostalnom demokratskom strankom i oni su se dogovorili da SDSS pokriva srpska sela, a HSS hrvatska. U vrijeme Podravske republike, vojna vlast je bila komunistička, a politička je bila u rukama članova HSS-a, odnosno u kombinaciji s komunistima - rekao je Petrić.

Njegov kolega Josip Jagić donio je analizu političko-vojne dinamike na širem prostoru Podravine 1943. godine, dok je Goran Hutinec iznio zanimljiva zapažanja o SS brigadi ‘Nederland’ iz Ludbrega. Vesna Peršić Kovač, poznata koprivnička etnološka stručnjakinja i Antonio Grgić, diplomirani arheolog, okupljene su upoznali sa značajkama svakodnevnog života tokom postojanja Podravske Republike i spomeničkom baštinom NOB-a u Koprivnici.

Gradonačelnik Koprivnice Mihael Jakšić (SDP) naglasio je značaj ovog povijesnog događaja te se kritički osvrnuo na postojećiekonomski model, za koga je utvrdio da je pogrešan i da nanosi štetu ljudskom društvu. Dva dana prije naučnog skupa, 7. novembra, na istoj lokaciji održana je i svečana proslava 75. obljetnice oslobođenja Koprivnice kojoj su prisustvovali živući partizanski borci i njihove porodice.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više