Novosti

Kronika

Zorja našao mesto pogibije drugova

Jedini živi učesnik desanta na Dunav, vojnik Crvene armije Zorja Venijamin Nikolajevič, imao je 15 godina kada je krenuo u rat

84iiyaundrtaihmwaq9dwkd5eja

Zorja Venijamin Nikolajevič sa vukovarskim antifašistima

U organizaciji Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara, 7.decembra je obeležena sedamdeseta godišnjica desanta na Dunav, prvog pokušaja oslobađanja Vukovara od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu i probijanja Sremskog fronta.

- U noći između 7. i 8. decembra 1944. godine, jedinice Pete vojvođanske brigade Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i jedinice Crvene armije su počele forsirati Dunav u nameri da izvrše deblokadu Vukovara, odnosno da se spoje s jedinicama iz Sotina i Berka kako bi okončale operaciju proboja Sremskog fronta. Tri dana su držali mostobran u dužini 3 kilometra, međutim jedinice nisu mogle da se povežu tako da je taj pokušaj propao uz velike žrtve. Podaci govore o dve hiljade poginulih i ranjenih boraca, podsetio je predsednik vukovarskog UABA-a Lazo Đokić.

Učesnici komemoracije prvo su se okupili u Borovu naselju gde je 1946. godine podignut spomenik oslobodiocima. Pored organizatora, vence su uz zvuk trube položili savetnik šefa konzularnog odeljenja ambasade Ruske Federacije u Hrvatskoj Vladimir Poljanin, saborski zastupnik Dragan Crnogorac, predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, zamenik vukovarsko-sremskog župana Đorđe Ćurčić i drugi. Venci su položeni i u Dunav kod vukovarske luke, a potom i na spomen-kosturnicu u parku kod vukovarske bolnice gde su sahranjeni 155 poginulih boraca Pete vojvođanske, 62 vojnika Crvene armije te 388 žrtva Dudika.

Komemorativnom skupu prisustvovao je jedini živi učesnik desanta na Dunav, vojnik Crvene armije Zorja Venijamin Nikolajevič koji danas živi u okolini Krasnodara. Imao je svega 15 godina kada je zajedno sa svojim saborcima na ratnom brodu iz Odese krenuo put bivše, ratom zahvaćene Jugoslavije. Njegov dolazak Novosti su najavile pre nekoliko brojeva.

- Presrećan sam što mi se pružila mogućnost da ponovo dođem ovde.  Bio sam mornar u ruskoj ratnoj mornarici i jedan od najmlađih učesnika borbi kod Vukovara. Ovde su mi poginula tri najbolja druga; komandir flote i dvojica drugova mornara. Ja sam imao sreću da preživim, kaže 85-godišnji Nikolajevič koji je kao učesnik tih borbi primio specijalno odlikovanje u Rusiji 1948. godine.

Predsednik vukovarskog UABA-a Lazo Đokić je na kasnije održanoj tribini, saopštio da je Redom kneza Branimira s ogrlicom, Nikolajeviča odlikovao i predsednik Hrvatske Ivo Josipović. Bilo je planirano da mu to odlikovanje bude uručeno baš prilikom dolaska u Vukovar, ali je iz tehničkih razloga odgođeno pa će ovaj ruski borac odlikovanje primiti u  hrvatskoj ambasadi u Ruskoj Federaciji.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više