Novosti

Kratko & jasno

Zrinka Jakl: Oceani su temelj života

Oceani su najvažniji ekosustav naše planete. Ujedno su i područje koje najmanje poznajemo, s najslabijim pravnim mehanizmima i kontrolom eksploatacije resursa. Oko ove problematike okupile su se svjetske velesile, što ukazuje na alarmantno stanje, kaže voditeljica Programa zaštite prirode, Udruga Sunce

Large internacionala  mini

(foto www.sunce-st.org)

Nakon gotovo 20 godina pregovaranja, države članice Ujedinjenih naroda (UN) postigle su početkom ovog mjeseca Sporazum o zaštiti međunarodnih voda, odnosno zaštiti područja oceana i mora van teritorijalnih voda i gospodarskih pojaseva pojedinih zemalja. Zašto je ovaj međunarodni dogovor važan?

Dogovor je važan korak za uspostavu novih zaštićenih područja na otvorenom moru i učinkovitije upravljanje morskim ekosustavima. Europska unija zadnjih godina ulaže značajne napore u uspostavi mehanizama kojima se potiče zemlje članice na povećanje površine mora pod zaštitom do zadanog cilja. Taj svjetski i europski cilj iznosi 30 posto do 2030. godine. Zbog kompleksnih nadležnosti i kontrole na području otvorenih mora i oceana ovdje je nemoguće uspostaviti učinkovitu zaštitu bez čvrste međunarodne suradnje.

Koliko su uopće ugroženi oceanski ekosustavi na Zemlji?

Oceani su najvažniji ekosustav naše planete, oni su temelj života na Zemlji. Ujedno su i područje koje najmanje poznajemo, s najslabijim pravnim mehanizmima i kontrolom eksploatacije resursa. Činjenica je da su se oko ove problematike okupile svjetske velesile, što nam ukazuje na alarmantno stanje na koje već godinama upozoravaju znanstvenici. Oceani su sve topliji i sve siromašniji, a njihova sposobnost daljnje regulacije klime naše planete postaje upitna. Nemamo više vremena za blage sporazume i nedjelovanje.

Jedno od ključnih pitanja koje je dugo kočilo bogate i siromašnije zemlje u ovim pregovorima, bilo je kako pravedno podijeliti morske genetske resurse. Točnije, kako podijeliti eventualni profit od tih resursa. Očekujete li da će to predstavljati problem i kod implementacije sporazuma?

Oceani su najneistraženije područje naše planete, posebice dubokomorska područja. Za očekivati je otkrivanje novih vrsta morskih organizama i spojeva, koji se onda mogu eksploatirati u industriji lijekova, kozmetike, hrane. Profit je i do sada bio glavni kamen spoticanja u očuvanju bioraznolikosti. Vjerujemo kako će razum i javno dobro ipak prevladati u provedbi ovog i sličnih sporazuma. U protivnom će se zarada iz eksploatacije oceana u narednim stoljećima trošiti na nekoj drugoj planeti, jer naša će biti opustošena, moguće i nenaseljiva.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više