>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan
Piše Dejan Kožul

Zvezdani parlament

Srpski patriotski savez u parlament je doveo ‘zvezde’ iz 1990-ih, kao što je Svetozar Andrić, general Vojske RS i jedan od najodgovornijih za osnivanje logora Sušica u Vlasenici. Drugi je Ratko Dmitrović, urednik Večernjih novosti u ono ‘zlatno’ doba ratnog huškanja

Mesec i po dana je prošlo od parlamentarnih izbora u Srbiji, na kojima je Srpska napredna stranka ubedljivo pobedila te osvojila čak 188 mandata. Jednoobrazan parlament međutim nudi poslastice u vidu živopisnih poslanika. Najmlađi među njima je Nikola Lazić iz SNS-a. Ovaj student Fakulteta za kulturu i medije univerziteta ‘Megatrend’ ima 21 godinu, ali i majku koja je savetnica Aleksandru Vučiću. Punu 91 godinu, dakle 70 više od Lazića, ima Smilja Tišma, koja je bila na listi Socijalističke partije Srbije (SPS).

Srpski patriotski savez (SPAS) nije ponudio takvu vrstu ekstrema, ali zato nude ‘zvezde’ iz 1990-ih, kao što je Svetozar Andrić, general Vojske RS i jedan od najodgovornijih za osnivanje logora Sušica u Vlasenici u koji su bili zarobljeni Bošnjaci iz Kalesije, Bratunca, Srebrenice, Višegrada, Zvornika… Drugi je Ratko Dmitrović, urednik Večernjih novosti u ono ‘zlatno’ doba ratnog huškanja.

Treba izdvojiti i Misalu Pramenković, prvu ženu koja će u Skupštini sedeti u hidžabu. Pramenković je zaslužila svoju fotelju jer je bila na listi Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, nekadašnjeg efendije Islamske zajednice u Srbiji. Istaknimo još i Ljupka Petrovića, čoveka koji je Crvenu zvezdu doveo do prvog i jedinog trofeja šampiona Evrope. Petrović je, baš kao i glumica Jelica Sretenović, koju mnogi znaju po ulozi Koke u seriji ‘Bolji život’, ušao preko liste SPS-a. Isti je slučaj i sa Tomom Filom, nekadašnjim advokatom Slobodana Miloševića. Pobednička lista ima, takođe, svoje medijske favorite, poput Milene Ivanović, supruge ubijenog Olivera Ivanovića, kao i Lava Pajkića, sina spisateljice Isidore Bjelice i scenariste Nebojše Pajkića.

Prvi dan rada parlamenta pratili su protesti predstavnika opozicije. Neki od njih, poput članova Dosta je bilo, razočarani su jer nisu prošli ionako smanjeni cenzus, a neki su ukazivali na nelegitimnost izbora i neobičnog saziva parlamenta, koji na prvoj sednici nije dobio svog predsednika. Jasno je da Vučić kalkuliše sa rešenjima, a poslanici sa njegove liste, u međuvremenu, očigledno nemaju dozvolu da išta komentarišu, pa je novinarka Newsmaxa Adria nakon pokušaja da sazna kakve su impresije poslanika ostala bez odgovora. Upravo to je najbolja slika novog saziva parlamenta.

1/1