Novosti

Kronika

25 им je гoдинa тeк

Бeлoмaнaстирски пoдoдбoр СKД-a Прoсвjeтa oснoвaлa je у нeзгoдним пoслeрaтним врeмeнимa 1997. гoдинe групa eнтузиjaстa кojу je oкупиo тaдaшњи прeдсeдник, прoфeсoр Пeтaр Maтић

Large 1

Ansambl narodnih igara SKD Prosvjeta Vukovar

SKD Prosvjeta, pododbor Beli Manastir, proslavio je 9. aprila 25 godina od osnivanja, a hvalevredan jubilej proslavljen je u belomanastirskom kinu Centra za kulturu. Dejan Jeličić, predsednik pododbora, se u svom izlaganju osvrnuo na početak.

- Pododbor je osnovan je 13. septembra 1997. godine oko entuzijasta koje je okupio tadašnji predsednik, profesor Petar Matić. Bilo je to teško i turbulentno vreme, u kojem se ipak skupilo snage da se okupe ljudi oko ideje, i osnuje kulturno društvo sa srpskim predznakom. Bilo je to i vreme kada su mnogi naši sunarodnjaci odlučili svoj životni put nastaviti izvan Belog Manastira i Baranje zbog čega nije bilo lako očuvati kulturni život zajednice u Belom Manastiru. Osnivanjem pododbora, koji je tada nosio naziv "pododbor Baranja", započinje naš put. Nešto kasnije, 1998. i 1999. godine, u Baranji se osnivaju pododbori u Dardi i Jagodnjaku, i naš odbor menja ime u pododbor Beli Manastir, a 2004. godine osnovan je i četvrti baranjski pododbor u Kneževim Vinogradima - rekao je Jeličić.

U uskoj su vezi s drugim organizacijama poput Srpske pravoslavne crkve, Većem srpske nacionalne manjine Beli Manastir, Srpskim kulturno umetničkim društvom Jovan Lazić, Folklornim ansamblom Čuvari tradicije baranjskih Srb, Udruženjem roditelja i dece Pčelice, Srpskim udruženjem žena Dukat i Kolom srpskih sestara Sveta Jelena Dečanska. Jubileju je, između ostalih uvaženih gostiju, prisustvovala i potpredsednica SKD Prosvjeta Radmila Latas kojoj je pripala čast da domaćinima prenese pozdrave i čestitke u ime predsednika Mileta Radovića.

- Ono što svi zajedno u Prosvjeti želimo, jeste da ovo bude prva stepenica pa svaka druga neka bude još 25 godina i tako u nedogled. Puno uspeha u radu, puno članova, aktivnosti, zajedničkog rada i lepih trenutaka - rekla je Latas.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Ansambl narodnih igara SKD Prosvjeta Vukovar, SKUD Jovan Lazić Beli Manastir i Folklorni ansambl Čuvari tradicije baranjskih Srba Beli Manastir. Nakon koncerta domaćini su svim učesnicima podelili zahvalnice, a za sve je upriličen i koktel.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više