Novosti

Kronika

30 гoдинa ‘Koрдунa’ из Toрoнтa

Jубилej Српскoг друштвa Koрдун из Kaнaдe кoje je у три дeцeниje рaдa имaлo брojнe хумaнитaрнe aкциje, пoмaгaлo je сунaрoдњaкe у рoднoм крajу, aли и српскe институциje у Kaнaди

Ihvl1rp3t8xse18yk5nix3ov8kn

Kolo u Missisaugi

Kako ‘Novosti’ saznaju od naših iseljenika Ilije Vujanovića iz Toronta i Svetozara Dančua iz Čikaga, Kordunaši i njihovi prijatelji u subotu 28. oktobra obilježili su tri decenije postojanja i rada Srpskog društva ‘Kordun’ iz Toronta. U prepunoj sali Srpskog centra u Missisaugi, još jednom su pokazali koliko se voli zavičaj. Bila je to prilika za osvrt na uspješan tridestogodišnji rad Društva. Srpsko društvo Kordun je u tri decenije rada imalo brojne humanitarne akcije, pomagalo je sunarodnjake u rodnom kraju, ali i srpske institucije u Kanadi.

Među gostima su bili predstavnici sličnih društava i zavičajnih klubova iz ovog dijela kanadske pokranije Ontario, kao i dosadašnji predsjednici Društva. Sveštenik Prvoslav Purić je istakao veliku ulogu Srpskog društva ‘Kordun’ pri izgradnji najvećeg hrama u Kanadi, crkve Svih srpskih svetitelja u Misisagi. Generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković naglasio je značaj Društva na njegovanju tradicije i kulturnih vrijednosti.

Na svečanosti su nastupili orkestar ‘Šešir moj’, pod rukovodstvom Branka Glavaša, kao i pjevačke grupe ‘Sinovi Korduna’ i ‘Ćemer’ sa rodoljubnim i izvornim pjesmama Korduna. A Kordunaši ne bi bili ono što jesu da nije bilo Stanka Ćane Bijelića, uz čiju su se tamburicu nadigravali izvornim kolima kukunješće, milica i seljančica.

Udruženje krajiških Srba ‘Prelo’ iz Čikaga, dodijelilo je zahvalnice Srpskom društvu ‘Kordun’ iz Toronta, za doprinos u razvoju dobrih odnosa.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više