Novosti

Društvo

Mizoginija kao terorizam

Policija Toronta najavila je da će 17-godišnji pripadnik mizoginog incel pokreta, koji je u salonu za masažu ubio jednu i ranio drugu ženu, biti optužen za terorizam

Oaios90xrcmfmoamjho7qzzu5z3

U Kanadi i SAD-u je od 2014. registrirano najmanje šest masovnih ubojstva koja su počinili incelovci (foto Chicago Tribune/ABACA/PIXSELL)

Kanadske pravosudne institucije spremaju se učiniti nacionalni, ali i globalni presedan kada je u pitanju progon nasilja protiv žena. Naime, policija Toronta najavila je 19. svibnja da će 17-godišnjak koji je u veljači ove godine u jednom salonu za masažu ubio jednu i ranio drugu ženu biti optužen za terorizam. Ovo je prvi put da se takozvana incel ideologija, odnosno mizoginijom inspirirano ubojstvo tretira kao terorizam. Termin incel skraćenica je za ‘nedobrovoljni celibat’ (involuntary celibacy), a svojevrsnom ideologijom smatra se zbog toga što njezini pripadnici vjeruju da njihova uskraćenost za spolne odnose nije uvjetovana samo privatnim, već i sistemskim, odnosno političkim razlozima.

Tinejdžera se tereti da je 24-godišnjakinju ubio, a vlasnicu salona za masažu ranio mačetom, nakon čega je uhapšen i optužen za ubojstvo prvog stupnja i pokušaj ubojstva. No nedugo nakon zločina istražitelji su obznanili da je ubojica bio inspiriran ‘incel pokretom’, online kolektivom seksualno frustriranih muškaraca koji se u virtualnim chat grupama ne samo žale na ‘društvene standarde’ čijim se žrtvama smatraju nego i pozivaju na ubojstva žena.

Osim što se radi o prvom ikada sudskom progonu nasilja protiv žena kao oblika terorizma, ovaj slučaj istovremeno je i prvi put da kanadsko pravosuđe podiže optužnicu za terorizam protiv optuženika koji nije musliman. U posljednja dva desetljeća prema Zakonu o terorizmu iz 2001. godine procesuirano je 60-ak slučajeva, no svi su se bavili ekstremizmom inspiriranim Al Kaidom ili Islamskom državom. S druge strane, tada 27-godišnji bijeli Kanađanin Alexandre Bissonnette u masovnoj pucnjavi u Islamskom kulturnom centru 2017. ubio je šestero ljudi i ranio njih 19, no unatoč tome što je dobio kaznu doživotnog zatvora nije procesuiran prema Zakonu o terorizmu. Stoga se najnoviji slučaj tumači i u širem političkom kontekstu pokušaja pravosudnih institucija da se opravdaju od prigovora da selektivno procesuiraju isključivo džihadističko nasilje, ali ne i ono ekstremne desnice i njezine incel supkulture.

Kanadske vlasti opterećene su i slučajem iz 2018., kada se samoproglašeni incel Alek Minassian kamionom zabio u pješake na ulici u Torontu i ubio desetero ljudi. Iako je prije izvršenja zločina na Facebooku najavio nadolazeću ‘pobunu incela’ i izrazio nadu da će svojim činom ‘inspirirati mase da mu se pridruže u ustanku’, ni protiv Minassiana nije podignuta optužnica za terorizam. Incel pokret ne nalazi se na listi terorističkih entiteta kanadskog pravosuđa, ali je priznat kao oblik ideološki motiviranog nasilnog ekstremizma (IMVE), a tužilaštvo će sada imati složen zadatak dokazivanja da je sporni zločin počinjen iz političkih, vjerskih ili ideoloških razloga s ciljem izazivanja straha u javnosti.

Stanje uma incelovaca dobro ilustrira primjer još jednog Kanađanina, Jamesa Searsa, koji je lani osuđen na godinu dana zatvora zbog širenja mržnje prema Židovima i ženama putem samizdat publikacije. Pišući o slučaju Minassiana, Sears je napisao da će se masovno nasilje zaustaviti ‘čim žene muškarce počnu tretirati s poštovanjem’. ‘Uvjeren sam da se situacija može preokrenuti u jednoj generaciji s minimalnim krvoprolićem. Ali dame, treba početi odmah i treba početi s vama! Podredite se prirodnom patrijarhalnom poretku i prestanite biti plitke materijalistkinje’, napisao je. Wikipedija na engleskom registrirala je od 2014. u Kanadi i SAD-u najmanje šest masovnih ubojstva s ukupno 44 žrtve u kojima su počinitelji bili članovi online platformi na kojima se provodi radikalizacija i širi mržnja prema ženama.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više