Novosti

Kronika

Kaнaђaни купили нoшњe

Нeдaвнo je Aнсaмблу нaрoдних игaрa и пjeсaмa вojнићкoг пoдoдбoрa ‘Прoсвjeтe’ уручeн кoмплeт oд oсaм мушких и oсaм жeнских шумaдиjских нoшњи, кao дoнaциja Српскoг друштвa Koрдун из Toрoнтa

Tbykvgbteaa9ueoflphq8jpa01d

Mirko Martinović

Dožupan Karlovačke županije Mirko Martinović (SDSS) nedavno je na izvanrednoj skupštini pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Vojnića izabran za novog predsjednika pododbora. Poslije višegodišnjeg tavorenja i upravljanja pododborom putem povjerenika, krajem oktobra je izabrano novo vodstvo. Za zamjenika predsjednika izabran je Čedomir Studen, za sekretara Nada Malbaša, dok su novi članovi predsjedništva Dijana Eremić, Mile Knežević, Milan Miljević i Nenad Bogut. No, nije to jedina dobra vijest kada je u pitanju vojnićki pododbor.

Ansambl narodnih igara i pjesama vojnićkog pododbora svoju aktivnost može da zahvali donacijama koje upućuju Kordunaši i prijatelji iz Kanade, Amerike i drugih zemalja. Nedavno je ovom ansamblu uručen komplet od osam muških i osam ženskih šumadijskih nošnji, kao donacija Srpskog društva Kordun iz Toronta.

- Od osnivanja 2004. godine skoro svake godine upućujemo pomoć ovom ansamblu. Djeca su vrijedna, imaju volju, dobro igraju i zaslužila su mnogo više od nas. Ako prestanu sa radom onda će nestati i dio naše kordunaške tradicije i običaja - kažu Branko i Ljilja Šušnjar iz Kičenera na čiju inicijativu je prikupljena donacija u Kanadi.

Šušnjari su ovom ansamblu, ali i igračima lokalnog nogometnog kluba Petrova Gora, do sada uručili osam donacija. Godišnji odmor i posjetu Kordunu planiraju isključivo u vrijeme dok se održavaju ljetni koncert folklora i tradicionalna Zelena noć nogometnog kluba. Od donacije od 5.550 kanadskih dolara, pored već kupljene šumadijske nošnje, bit će sašivena i ženska nošnja ‘krajište’ za igre iz istočne Srbije. Prošle godine je folklorašima u Vojniću upućena i donacija iz Čikaga namijenjena za šivanje autohtone svečane kordunaške narodne nošnje.

Ansambl narodnih igara vojnićkog pododbora jedan je od aktivnijih u Hrvatskoj i često nastupa na mnogim važnijim događajima koje priprema srpska zajednica u Hrvatskoj, kao i na smotrama folklora u Srbiji, Bugarskoj i drugdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više